Így készül a tökéletes farsangi fánk!
Fotó: illusztráció

A farsanghoz nem csupán hangos mulatságok, hanem jellegzetes ételek is kapcsolódnak. Ezek közül pedig az egyik legismertebb az igazi, klasszikus szalagos fánk.

 

Az idei farsang január 6-án kezdődött és március 2-ig, hamvazószerdáig tart (a záró dátum minden évben változik. Hamvazószerda a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig tart). Ezt az időszakot vidám lakomák, bálok, mulatságok jellemzik, amiknek elengedhetetlen kelléke a finom fánk. Bár az olajban kisütött kelt tésztának számtalan változata ismert, bemutatjuk az egyik kedvencünket:

 

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • egy élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • étolaj

 

Elkészítése:

  1. A tejet megmelegítjük, beletesszük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet és jól kidolgozzuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a lisztet és a felfuttatott élesztőt.
  3. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk.
  5. Bő zsiradékban kisütjük.