Újból szól a figemadár Nyíregyházán

Már öt éve, hogy elbúcsúztatták az akkori ének-zene-, népzenetanár szakos hallgatók utolsó évfolyamát a Nyíregyházi Főiskolán. 2010-ben, a diplomahangversenyükön pedig egy ígéret is született Ferencziné dr. Ács Ildikó, a zenei intézet intézetigazgatójának szájából: „Ha még egyszer sikerül a Nyíregyházi Főiskolán beindítani a népzenetanár képzést, azt meg fogjuk ünnepelni, és mindenki tudni is fog róla, aki nagy eredményeket ért már el a szakmában.” A fogadalom pedig beteljesedett, hiszen a hétvégén rendezték meg az első Nyíri Folkmaratont, ahol három néptánc- és húsz népzenei együttes gondoskodott a jó hangulatról. Az érdeklődők találkozhattak a régió és az ország neves táncegyütteseivel, zenészeivel, és rophatták fél napon és fél éjszakán át. Múltról, jelenről és jövőről beszélgettem most az intézetigazgatóval, két héttel a népzene- és népikultúra-tanári szak beindítását követően.

 

AZ ELSŐK KÖZÖTT

 

– Magát a képzést Magyarországon először a Nyíregyházi Főiskola indította be. Mi alapítottuk az ének-zene-, népzenetanári képzést 1991-ben. Egészen a bolognai folyamat elindulásáig ez csak nálunk működött – ismertette az előzményeket Ferencziné dr. Ács Ildikó, aki hozzátette, a kétszintű oktatási rendszerben azonban már nem tudtak tanári szakot indítani ilyen területen.

[REKLAM]

– Újbóli változás 2012-ben történt, amikor a tanárképzés szerkezetét felülvizsgálták és átalakították, így a tanárszakok jegyzékéről szóló kormányrendeletben már ismételten megjelenhetett egy új szak, pontosabban a régi átdolgozása, némiképp új tartalommal és elnevezéssel: ez a népzene- és népikultúra-tanári. Most már túl vagyunk két tanítási héten, osztatlan képzésben, szakpárban indultunk az ének-zenével, és nagy örömünkre, hosszú évek után, újra vannak ilyen szakos hallgatóink.

 

HAGYOMÁNYTEREMTŐ SZÁNDÉKKAL

 

Az intézetigazgatótól megtudtam, az első Nyíri Folkmaratonnal szerették volna útjára indítani a képzést. Az eseményt pedig hagyományteremtő szándékkal szervezték meg. Mivel a népzene- és népikultúra-tanári szak az egyik legnépesebb jelenleg az osztatlan tanári szakpárok közül a Nyíregyházi Főiskolán, ezért bíznak benne, hogy a jövőben is egyre többen jelentkeznek majd rá és gyarapodni fog azok sora, akik Csík Jánoshoz, Pál István Szalonnához és Havasréti Pálhoz hasonlóan a Nyíregyházi Főiskolán szereznek oklevelet.

Bruszel Dóra