Újabb utak újulnak meg Nyíregyházán – 18 utcában épülhet földútból aszfaltos út
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 5 milliárd Ft vissza nem térítendő kormányzati támogatásban részesült, amelyet útfejlesztésre, útfelújításra kíván felhasználni.

A több ütemben megvalósuló útfejlesztés első ütemére vonatkozóan a kivitelező kiválasztására irányuló európai uniós nyílt közbeszerzési eljárás eredményesen zárult. A kivitelezői szerződések aláírása április 19-én megtörtént. Megkezdődhet tizennyolc, már engedélyes és kiviteli tervekkel rendelkező utca fejlesztése. A kivitelezés időtartama a munkaterület átadásától számított 6 hónap.

Az első ütemben földútból szilárdburkolatú aszfaltos út épül 18 utcában, melyek az alábbiak: Gerely, Íjász, Vitorlás, Búvár, Horgony, Árbóc utca, Hegedű utca, Tallér köz, Hatház, Szamóca utca, Thököly-Törzs utcát összekötő út, Hadobás sor, Szamos utca, Ereszalja, Szarka, Hajlás, Főzde és Fenyő utca.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere elmondta: „A szigorú és eredményes gazdálkodásnak köszönhetően 2013-tól minden évben a tartalék egy részét arra fordítottuk, hogy újabb utak aszfaltozásához szükséges kiviteli terveket rendeltünk meg és fizettünk ki. A Kormány ezt az előkészítő munkát értékelte és támogatta. Most az első ütemben elkezdődhet 18 utcában a kivitelezés, több mint 1 milliárd Ft értékben. A következő héten megtörténnek a munkaterület átadások. S mivel több kivitelező dolgozik majd az egyes csomagokon, több helyszínen indulhat egyszerre az útépítés. Várhatóan október végére ezek az utcák már aszfaltosak lesznek. Természetesen folytatjuk a programot, szeretnénk minél hamarabb elindítani a további ütemeket is annak érdekében, hogy a jövő év végéig mind az 5 milliárd Ft támogatást útépítésre tudjuk fordítani.”

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet lakóutcáinak fejlesztésére, amit híven tükröz az elmúlt években felújított, megépített lakóutcák magas száma. Az eddigi beruházások sikerességét azon ingatlantulajdonosok, lakóközösségek összefogása tette lehetővé, ahol a közösség együttműködve a várossal, az útépítéshez szükséges szabályozással érintett területet térítésmentesen átadta az önkormányzat részére, biztosítva ezzel a fejlesztéshez, útépítéshez és közműáthelyezésekhez szükséges területeket.