Újabb részletek a hiteltörlesztési moratóriumról – Nem emelkedhetnek a törlesztőrészletek
Fotó: Illusztráció

A hiteltörlesztési moratórium lejárta után nem emelkedik majd a törlesztőrészlet - derül ki a napokban megjelent új kormányrendeletből. A fizetési halasztás részleteiről szóló új rendelet kimondja, a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevői a vételár részletfizetésére és a bérleti díjak fizetési kötelezettségére egyaránt halasztást kapnak, ezen túl pedig a lakhatásuk is biztosított, mivel a cég nem mondhatja fel a bérleti szerződéseket nem fizetés miatt.

A napokban megjelent új kormányrendelet pontosította a részleteket az Orbán Viktor által bejelentett hiteltörlesztési halasztás kapcsán, amely segíti a koronavírus-járvány miatt gazdaságilag nehéz helyzetben lévő állampolgárokat. Ennek értelmében a moratórium ideje alatt felgyülemlett kamatokat a moratórium után nem lehet majd a tőkéhez hozzáadni, ez pedig azt jelenti, hogy a felgyülemlett kamatot nem kamatos kamat formájában kell majd kifizetni.

Nem jelent hátrányt az adósoknak

Ez jelentősen könnyíti az adósok helyzetét, valamint további segítség az is, hogy a 2021. január elsejétől felvett hitel eredeti törlesztőrészletének nagysága nem növekedhet. A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy a törlesztőrészlet nagysága változatlan marad.

“Ez azt is jelenti, hogy ez semmiféle hátrányt nem jelent az adósoknak. Ha ezt tőkésítenék, akkor az hátránnyal járna, de ez nem jelent hátrányt. Meg kell fizetni, de nem kamatos kamatként kell ezt a kamatot megfizetni"- közölte Dr. Fazekas Sándor pénzügyi tanácsadó.

Nem emelkedik a törlesztőrészlet

A rendelet azt is kimondja, hogy bár a futamidő hosszabb lesz, mint a moratórium időszaka, de a lejáratot követően nem emelkedhet a törlesztőrészlet, tette hozzá a pénzügyi szakértő. A babaváró hiteleket is érinti a múltheti bejelentés, az ilyen kölcsönök után garancia díjat kell fizetni, ezt a moratórium ideje alatt azonban teljesen elengedik. Azt is pontosították, hogy a kedvezményes THM csak a moratórium időszaka alatt érvényes az új fogyasztási hitelek esetében.

A végrehajtási eljárást nem érinti a rendelkezés

Fontos kiemelni, hogy a már végrehajtásra került hitelekre azonban nem vonatkoznak a kormány rendelkezései, ezért, ha valakinek a hiteltartozása végrehajtónál van, annak a fizetéséből vagy a nyugdíjából továbbra is vonják a tartozást. Ebben az esetben is bevezetett azonban a kormány egy új rendelkezést, tette hozzá a pénzügyi tanácsadó.

 “Új dolog, hogy a vészhelyzet ideje alatt és azt követő 15 napon belül nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre, hagyományos árverés nem tartható, lakóingatlanra magánszemélyeknél újabb árverést nem lehet kitűzni és az ingatlan kiürítése iránt nem lehet intézkedni. Természetesen ez nem érinti a folyamatban lévő végrehajtások befejezését.” -folytatta Dr. Fazekas Sándor.

Bővítették a kedvezményes hitelek körét

 A kormány kiterjesztette a kedvezményes hitelek körét a munkáltatói kölcsönökre és a Nemzeti Eszközkezelő Programra is. A munkáltatói kölcsön esetében a kölcsön összegét, valamint annak kamatát sem kell visszafizetni a munkavállalónak 2020. december 31-ig.  A Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevői a vételár részletfizetésére és a bérleti díjak fizetési kötelezettségére egyaránt halasztást kapnak, ezen túl pedig a lakhatásuk is biztosított, mivel a cég nem mondhatja fel a bérleti szerződéseket nem fizetés miatt.

 

Nagy Boglárka