Újabb pályázatokról is szó esett a novemberi közgyűlésen csütörtökön

Lemondott képviselői mandátumáról Béres Csaba jobbikos képviselő. Mivel a mandátum nem egyéni, hanem listás volt, helyére a párt javaslata alapján Lengyel Máté került, aki szintén szerepelt annak idején a Jobbik jelölti listáján. Az új képviselő átvette megbízólevelét, majd letette esküjét. Lengyel Máté elmondta:

Szeretném megköszönni Béres Csabának az elmúlt négy éves munkáját, amelyben aktívan és sikeresen képviselte a nyíregyháziak érdekeit a közgyűlésben. Az én feladatom és célom is ugyanez lesz, hogy a nyíregyháziak érdekeit sikeresen tudjam képviselni és megjeleníteni a közgyűlésben.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A két közgyűlés között történtekről szóló napirend alapját a szokott módon a Nyíregyházi Televízió által készített kisfilmes összefoglaló adta, szóbeli polgármesteri kiegészítésekkel. Dr. Kovács Ferenc kiemelte:

A 'Gazdaságfejlesztést és munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza délkeleti és délnyugati területein' című projekthez kapcsolódóan aláírásra került a Rókabokori út, a Legyező – Derkovits – Dugonics utcák építési munkáival kapcsolatos vállalkozási szerződés, a munkaterületek átadása folyamatos. Ez egy 2,9 milliárdos, közúti, infrastruktúrafejlesztési program, amelynek a célja, hogy a Kertvárost tehermentesítsük a teherforgalomtól és persze a rég elavult utakat fel is újítsuk.

Az ellenzéki képviselők a múlt csütörtöki, a Debreceni Ítélőtáblán született, az önkormányzatot érintő ítéletek kapcsán fogalmaztak meg véleményt, illetve tettek fel kérdéseket. Ami az Észak-magyarországi Közlekedési Központnak megítélt 1,2 milliárd forintot illeti, a polgármester tájékoztatta a közgyűlést, hogy a 15 napos fizetési határidő az ítélet írásos formájának kézhezvételétől indul, egyben jelezte, hogy az elmúlt napokban már tárgyalásokat kezdeményezett és folytatott részben kormányzati illetékesekkel. A városvezető koalíció képviselői pedig emlékeztettek arra, a közösségi közlekedéssel kapcsolatos napirendeket eddig is egyhangúlag fogadták el, hiszen a város túlzónak tartja és nem fogadja el a minőség tükrében a közlekedési vállalat által szabott árakat. Ami a NYÍRVV-s döntést illeti: az ellenzék szerint ez okot adhat annak átgondolására, hogy újra a közgyűlés jogkörébe kerüljön az önkormányzati cégek felügyelete.

A képviselők a közgyűlésen döntöttek többek között a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata fizetési-számlavezetőjének megválasztásáról és a hozzá kapcsolódó folyószámlahitel szerződés megkötéséről is. A számlavezető a következő egy esztendőre is az OTP Bank lett. Az ülésen elfogadták a város idei, első három negyedéves költségvetési gazdálkodásának végrehajtásáról szóló tájékoztatót is. Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) frakcióvezető azt mondta:

A város gazdálkodása stabil! Az adóbevételek és egyéb bevételek tekintetében is jól állunk. Elmondhatom, hogy idén eddig már közel - a tavalyihoz képest - 1 milliárd forinttal több folyt be az iparűzési adóból. Természetesen ez nem azt jeleni, hogy problémamentesen tudunk küzdeni, hiszen rengeteg, korábbról elmaradt dologban fejlesztünk: infrastrukturális beruházások, útfelújítások, egyebek – ezeket nekünk meg kell csinálni. Az elmúlt években közel 20 milliárd forintot költött a város saját pénzéből többek között út- és járdafelújításokra, iskolák, óvodák, középiskolák, tornatermek felújítására.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Az idei intézményi felújítási feladatokról is volt tájékoztató napirendi pont. Jeszenszki András (MSZP) képviselő kiemelte:

Ezek a felújítások javarészt 100%-os, állami forrásból valósulnak meg, tehát jelentős támogatottság mellett, sokkal nagyobb központi költségvetési támogatással, mint a korábbi időszakokban, vezetésnél – másrészt pedig az is jelentős különbség, hogy az oktatás, mint feladat már nem az önkormányzat költségvetését terheli, tehát jelentősen nagyobb forrásai vannak az önkormányzatnak, ami felszabadítható akár ilyen célra is, és természetesen az adósságállománynak az államosítása, elvitele nyilván újabb forráslehetőséget jelent, hiszen nincsen adósságszolgálata az önkormányzatnak – úgyhogy ez sokkal könnyebb helyzetet eredményez és így sokkal könnyebb ilyen volumenű felújításokat elérni Nyíregyházán.

A közgyűlésen Jászai Menyhért alpolgármester kiemelte, hamarosan újra segítik a rászorulókat: tüzelőanyagot biztosítanak azoknak, akik október 15-éig benyújtották igényüket.

Folytatódik a téli rezsicsökkentés; megjelent a kormányhatározat, amely nevesítetten rendezi ezt a kérdést Nyíregyházán is. Megkaptuk rá a keretösszeget és tájékoztatom Önöket, hogy ez Nyíregyházán 1068 főt érint 12 ezer forint értékben; természetbeni juttatásként fogják megkapni a lakosok ezt a támogatást. Itt tűzifáról, szénről, tartályos gázról, olajról – ezekről a fűtőanyagokról van szó. Elindítunk egy beszerzési eljárást és reálisan januárban tudjuk eljuttatni, átadni a családoknak ezeket a fűtőanyagokat.

A képviselők tájékoztatót hallgattak meg Vassné Dr. Figula Erikától. A Nyíregyházi Egyetem rektora az intézmény tevékenységéről tartott előadást.

A képviselők elfogadták az Emberi Erőforrások Minisztériuma által, az Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tanuszodájának fejlesztésére nyújtott sportlétesítményfejlesztési támogatás ügyében kért tulajdonosi hozzájárulás kiadásáról szóló előterjesztést is, így várhatóan jövőre fejlesztik a tanuszodát. A közgyűlésen a TechRevolution című pályázatról is volt szó; az ehhez szükséges saját erő biztosításáról is szavaztak a képviselők. Így hamarosan egy Technológiai Transzferközpont jöhet létre városunkban. Zárt ülésen tárgyaltak Nyíregyháza Város Nívódíjának kitüntetés-adományozásáról, valamint a Bencs Kálmán-díj emlékérem adományozásáról is.

 

Dér Vivien