Újabb nyíregyházi siker: ezüst- és bronzérmet szereztek a Bánki Robot tagjai Tajvanban

Kiemelkedő sikert értek el a Zsigó Zsolt által vezetett Bánki Robot Team tagjai a Tajvani Nemzetközi Tudományos Vásáron, ahol 27 országból érkezett 630 projekt mutatkozott be az USA-tól Luxemburgon, Svájcon át Japánig. A nyíregyházi HandExo és a Wibrazz projekt ezüst-, illetve bronzérmet nyert, ezután kapott Prill Gábor és Zsigó Dalma meghívást, az idén márciusban zajló Ifjúsági Innovációs Versenyre, Tunéziába.

A hagyományok szerint a hazai siker után nemzetközi porondon is igyekeznek validálni a Bánki Robot Team találmányait. Ez történt most is, hiszen a két diákprojekt a Kossuth Klub által tavaly májusban rendezett OTDK versenyen nyerte el a jogot arra, hogy szerepelhettek Ázsia egyik legnagyobb ifjúsági innovációs versenyén. Mindkét találmány fogyatékos emberek életét könnyíti meg.

„A HandExo nevű projekt a sztrókos betegek gyógytornáját segítő eszköz. Tulajdonképpen ez a hazai Ifjúsági Innovációs Versenyen második díjas lett. A Kutató Diákok Konferenciáján pedig I. díjas. Az OTDK nevű, Kossuth Klub által megrendezett versenyen nyerte meg azt a jogot, hogy képviselhesse hazánkat a tajvani tudományos kiállításon és vásáron. A másik a hallássérültek hátránykompenzációjával foglalkozik. Eddig csak a sport irányában próbálkoztunk, de most megpróbáljuk a hallássérültek hétköznapi életébe is bevinni ezt az eszközt, ami nagyban segítheti azt, hogy pl. egy háromfős hallássérültekből álló csoport el merjen menni kirándulni”

– tájékoztatott Zsigó Zsolt, a Bánki Donát Technikum tanára. A bőrünk az egyik legnagyobb érzékszervünk, mely rezgések nyomán juttatja el az információt az emberhez, ezzel dolgozik a Wibrazz. A HandExo egy személyre szabható akkumulátoros eszköz, mely lineáris szervomotorokat használ. Az előbbi sportélmény nyomán született, de mi vajon a Bluetoothon keresztül, applikáció segítségével vezérelhető Wibrazz születésének háttere.

„Természetismeret órán készítettünk egy karton modellkezet, ami képes volt az ujjak mozgását mutatni. Aztán szakkörön egy robot kezet csináltunk, ami szintén az ujjak mozgását tudta imitálni. Ezután jött az ötlet, hogy tovább foglalkozzunk ezzel a témával, így született meg a rehabilitációs eszköz, egy kéz exoskeleton”

– mondta Prill Gábor, a Bánki végzős diákja. Élő páciensen még nem próbálták a fejlesztést, de egy orvoscsoporttal való konzultáció nyomán bebizonyosodott, hogy sztrókos betegeknél használható ez az eszköz. Tajvanban tudományos vásárt rendeztek, azt hihetné az ember, hogy kikerülnek most a magyar találmányok a nemzetközi piacra, de eddig még csak a tesztelés fázisára készülnek.

„A mi kis innovációs csapatunk munkájának talán az a legnehezebb része, hogy termék legyen az ötletből. Addig el szoktunk jutni, hogy a demózható prototípusunk az megvan. A kéztornáztató, gyógytornász kesztyű nehéz, mert az egészségügy ingoványos talaj számunkra, ott nincsenek ismereteink. Talán a másik eszköznél könnyebb helyzetünk lesz”

– fogalmazott Zsigó Zsolt. Nagy élmény volt a nyíregyháziak részére ez a 8 napos rendezvény. Új embereket, új kultúrákat, új technikai megközelítéseket ismertek meg. A siker nyomán mindkét projektet meghívták a legnagyobb Észak-Afrikai Ifjúsági Innovációs Versenyre, melyet márciusban rendeznek Tunéziában. Sajnos nem alkalmas most ez az utazás, hiszen az érettségi és egyéb feladatok várnak a diákokra.