Újabb nagy lépés a kórház életében – Beépítették az első vállízületi protézist a megyében

Elvégezték a Jósa András Oktatókórházban a megye első vállízületi protézis beültetését. A műtétet egy 70 év körüli hölgy betegen hajtották végre, dr. Urbán Ferenc, a Kenézy Gyula Kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosával közösen.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Jósa András Oktatókórház. Elvégezték a megyében az első vállízületi protézis beültetését. A kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztálya döntött úgy, hogy a csípőprotézis beültetések után, már vállízületi protézist is fog beültetni, ezzel emelve a betegellátás színvonalát.

Egy intézmény életében, amikor egy első beavatkozás történik, mindig nagy dolog. Ennek a műtétnek az előkészítése sok időt és munkát igényelt, hiszen volt egy tanulási és gyakorlási fázis, ezen kívül műszereket és eszközöket kellett beszerezni. A sikernek az egyik fontos része a debreceni Kenézy Gyula Kórházzal és a Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosával, dr. Urbán Ferenccel való nagyszerű együttműködés volt.

– mondta el dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A beavatkozást dr. Sztányi István, a Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa, dr. File György, az osztály főorvosa és dr. Urbán Ferenc, a debreceni Kenézy Gyula Kórházzal és a Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa végezte.

Két fő indikációs területe van a beavatkozásnak. Az egyik a különböző degeneratív betegségek, amikor az elkopott, tönkre ment izomköpenynek a károsodását követi a vállízület destrukciója, a másik lehetőség a traumás esetek. A ma beültetésre kerülő protézis egy totál protézis.

– mondta el dr. Urbán Ferenc, a Kenézy Gyula Kórház, Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

A Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályán közel hatvanan dolgoznak, ebből 20 fő orvos. Évente a fekvőbetegek száma meghaladja a négyezret, az ambulancián ellátott betegek száma pedig a a 80 ezret. Ezzel az új beavatkozási formával, nagyban lehet növelni a betegellátás színvonalát.

Még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ilyen típusú műtétet nem végeztünk, ez lesz az első, ezt követően természetesen folyamatosan tervezzük a betegek ilyen típusú ellátását.

– mondta el dr. Sztányi István, a Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

Az első beteg, akin sikeresen elvégezték a műtétet Nyíregyházán, egy hetven év körüli hölgy volt.