Újabb mesterek Nyíregyházán

Sikeresen zárult az a két éve tartó komplex program, amelynek keretein belül mesterképzésben vehettek részt nyíregyházi iparosok. A projekt során a hallgatók olyan pedagógiai és vállalkozási ismeretekre tehettek szert, amelyek lehetővé teszik, hogy részt vegyenek a következő generáció nevelésében. A szakképzési törvény értelmében 2016. szeptember 1-jétől a gyakorlati képzést folytató szervezeteknél gyakorlati oktatóként csak mestervizsgával rendelkezők képezhetik a tanulókat. Ehhez nyújtott segítséget az az európai uniós program, amely lehetővé tette, hogy a leendő mesterek mindössze a képzési költség 20 százalékáért fizessenek. A fennmaradó 80 százalék 240 ezer forint pályázati forrásból valósult meg.

 

Egyedülálló szakképzési rendszer

 

Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója azt mondta a mesterlevelek átadóünnepségén, a támogatott képzések jelentősége abban rejlik, hogy Közép-Európában egyedülállóan Magyarországon létezik a duális szakképzési rendszer. A szakember hozzátette, ez azt jelenti, hogy döntően vállalatokhoz helyezik ki a gyakorlati képzést. Ahhoz, hogy ez színvonalas legyen, olyan gyakorlati oktatókra van szükség, akik mestervégzettséggel rendelkeznek, valóban a szakmák mesterei, és olyan tudásuk van, amelynek köszönhetően a magyar szakképzés Európa legjobbjai közé emelkedhet fel.

 

273 mester

 

2015 nyarán 55 mestert avattak a megyei kamaránál, további 45 fő tanulmányai pedig jelenleg is zajlanak. Tóth Géza 1976-tól dolgozik épület- és szerkezetlakatosként. Azóta érettségizett, vizsgázott technikus. Hat éve foglalkozik a szakma utánpótlásának a nevelésével. A támogatott képzés az ő helyzetét is segítette, hiszen 300 ezer forint helyett mindössze 60 ezer forintba került neki a mesterlevél megszerzése.

További képekért kattintson a fotóra!

A mesterképzés célja, hogy a duális szakképzés megerősítésével a szakmát tanuló diákok gyakorlati képzését tovább javítsák a munkaerőpiac igényeihez igazodva. Az új mesterek megfelelő személyi hátteret biztosítanak a fiatal szakemberek gyakorlati képzésében.

 

Mesterlevél = minőségi garancia

 

Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a mesterek minőségi garanciát jelentenek, hiszen nem mindegy, hogy a napi gyakorlati munkában milyen szakemberek képzik a leendő szakmunkásokat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a mesterképzések megvalósításával is a megyében tevékenykedő gazdálkodó szervezetek jogkövető magatartását támogatja, valamint biztosítja azt, hogy folyamatosan emelkedjen a gyakorlati képzésekben részt vevők száma.

Mikita Eszter

(Fotó: Trifonov Éva)