Újabb köztérfigyelő kamerák a belvárosban és folytatódik a Modern Városok Program
Fotó: Kohut Árpád

Új Tornacsarnok épülhet Nyíregyházán, folytatódik a Modern Városok Program, így a Kállay-kúria fejlesztése, a volt HEMO, Helyőrségi Művelődési Otthon pedig új funkciót kap. Ezekről is szóltak a mai, városi közgyűlésen. A képviselők ezek mellett elfogadták többek között a közterületi térfigyelő rendszerrel szóló önkormányzati rendelet módosítását, mely szerint tovább bővítik a hálózatot.

A két közgyűlés között történt eseményeket most is videóban foglalta össze a Nyíregyházi Televízió; a kisfilmet fontos információkkal egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. Többek között arról is szólt, a Modern Városok Program folytatódik Nyíregyházán.

A Modern Városok Program keretében folytatódik a Kállay-kúria további felújítása, a második ütem. És örömmel tájékoztatom a Közgyűlést, hogy rövidesen lezárul az ún. HEMO vagy tisztiklub kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat. A Kállay-kúria második üteme, teljes felújítása várhatóan jövő márciusban elkészül és a következő évben kész lesz a HEMO is, valamint kész lesz a két park közötti út- és járdafelújítás is, ezzel kiegészül a belvárosi kulturális negyedünk teljes körű felújítása.

Ezután Jeszenszki András (MSZP) önkormányzati képviselő szólt. Kiemelte, egy magánbölcsőde bezárhat városunkban, ez 48 gyermeket, így 48 családot érint majd. Kérdésére, miszerint a város, segíti-e az érintetteket, Jászai Menyhért válaszolt.

Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat írásbeli tájékoztatót is kapott az intézmény fenntartójától, miszerint nem kívánja tovább üzemeltetni a bölcsődét, arra hivatkozva, hogy az épület állapota leromlott, nem alkalmas arra, hogy bölcsődei ellátást nyújtson. Az alpolgármester kiemelte, a város azonnal reagált, támogatásukról biztosította a fenntartót és a szülőket is. Hozzátette, Nyíregyháza területén megfelelő a bölcsődei kapacitás, az önkormányzat fenntartásában működő intézményeknél több mint 700 férőhely van, emellett többek között egyházi és magánbölcsődék is működnek.

Mit teszünk az épülettel? Átnéztük a lehetőségeket, hogy hogyan tudunk rá pénzügyi fedezetet nyújtani. Megtaláltuk erre a lehetőséget és így elindult az a jogi, műszaki előkészítő munka, ami alapján egy új bölcsőde épül majd a Honvéd utcán!

A képviselők döntöttek többek között az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről és költségvetés vitelének szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról is. Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) frakcióvezető azt mondta:

A költségvetés vitelének a szabályával kapcsolatosan szinte mindig akadnak módosítások, hiszen hihetetlen fejlesztéseket végzünk – gondolok itt a Barnamezős beruházásra, a Zöld Város projektre vagy akár a fasorrendezésekre, utaknak és járdáknak a rendbehozatalára.

A közgyűlésen elfogadták azt a tulajdonosi hozzájárulás megadásáról szóló előterjesztést is, mely szerint, az Egyetem mellett, egy nyíregyházi ingatlanon új sportlétesítmény épülhet. A Magyar Torna Szövetség egy tornacsarnokot épít majd, amely később az önkormányzat tulajdonába kerül. A képviselők elfogadták még többek között a közterületi térfigyelő rendszerrel szóló önkormányzati rendelet módosítását is. Eszerint bővül a hálózat. Jeszenszki András (MSZP) önkormányzati képviselő azt mondta:

Természetesen támogatjuk minden esetben a térfigyelő kamerák számának a bővítését, itt azonban a közbiztonság kérdésével soha nem lehetünk elégedettek, éppen ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy önkormányzati rendészet jöjjön létre Nyíregyházán.

Lengyel Máté (Jobbik) önkormányzati képviselő kiemelte:

Újabb térfigyelő kamerákat helyeznek ki, ennek mi csak örülni tudunk és szorgalmazzuk azt, hogy a külterületeken is legyen több kamera. Nyírszőlős, Kistelekiszőlő, Borbánya – ezeken a területeken is helyezzenek ki térfigyelő kamerákat az ott élők biztonsága érdekében, illetve az önkormányzati ingatlanok, bútorok védelme érdekében.

A képviselők többek között elfogadták még az Egészségügyi Támogató Alap Program 2019. évi működtetéséről szóló határozat módosításáról szóló előterjesztést is. Eszerint a rendelkezésre álló, 12 millió forintos keretösszegből a tervezettnél nagyobb támogatást ítélt meg a pályázók részére az önkormányzat.

A csütörtöki a 2014-ben indult, 5 éves önkormányzati ciklus utolsó, hivatalos közgyűlése volt, amely végén néhány önkormányzati képviselő bejelentette, nem indul újra egyéni körzetben az októberi választáson. Búcsúzott:

• Dr. Horváthné dr. Veisz Katalin Fidesz-KDNP-s képviselő

• Hunyadi János DK-s képviselő

• Nagy László MSZP-s képviselő

• és Szilvási István Fidesz-KDNP-s képviselő.

A közgyűlés végén Nyíregyháza polgármestere megköszönte a ciklus korábbi képviselőjének, az akkor jobbikos Béres Csabának, valamint a most leköszönő képviselőknek a munkáját.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 2019-09-12