Újabb elismerés Nyíregyházának - Családbarát díjat kapott az önkormányzat

A rendezvényen Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: akkor családbarát egy település, ha több generáció békés együttélését teszi lehetővé. Nyíregyháza önkormányzata pedig kiemelt figyelmet fordít a családbarát település kialakítására és folyamatos fejlesztésére.

Minden korosztályra figyelve

Ez a városvezetés szándéka, melyet néhány héttel ezelőtt egy országos elismerés is visszaigazolt, mondta az alpolgármester. Jászai Menyhért a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy amikor a város szlogenjét használjuk (Nyíregyháza többet ad), az különösen érvényes ezeken a területeken, hiszen minden korosztályra gondolnak.

Jó úton haladunk

Nagyon fontos, hogy olyan életkörülményeket teremtsünk Nyíregyházán, ahol lehet gyermeket nevelni, jó felnőni, ahol lehet munkát találni, hogy egy virágzó közösséget teremtsünk – ez az elsődleges cél. A számbeli mutatók azt igazolják, hogy csökken a munkanélküliség, látszanak az infrastrukturális fejlesztések előnyei, s intézményeket újítunk fel, mindezt azért, hogy a családok életkörülményei javuljanak. Amikor egy ilyen díjat kapunk, az visszaigazolás számunkra, hogy jó úton haladunk

– fogalmazott Jászai Menyhért.

Családok és fiatalok

Az alpolgármester összegzése szerint Nyíregyháza járási és megyei szinten is gazdasági központnak számít, az itt lévő cégek, vállalkozások nagyban segítik a munkanélküliség csökkentését. Az elmúlt években folyamatosan növekszik a nyíregyházi lakosok száma, több gyermek születik és több házasságot kötnek. Csak idén is több bölcsődét és óvodát újítottak fel (folytatva az évekkel ezelőtt kezdett rekonstrukciósorozatot), sőt 2018-ra építettek olyan intézményt is, amely az egészségügyi dolgozók gyermekeit fogadja (Orgonasíp Óvoda). A város saját forrásból segít a családoknak, hiszen a települési támogatás rendszerének köszönhetően kaphatnak többek között albérlet- és bérlettámogatást, a gyermekek táborozási vagy étkezési lehetőséget.

Fontosak az idősek

Jászai Menyhért hangsúlyozta, az idősekre is kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen működik nálunk Idősügyi Tanács, melynek javaslatait rendszeresen meghallgatják, s a szép korúak több pályázaton is részt vehetnek. A Mozdulj Nyíregyháza!, az önkormányzat által szervezett ingyenes mozgásprogram keretében több foglalkozás van, amit kifejezetten az õ kedvükért szerveznek. Idén pedig egy program keretében tízezer ingyenes fürdőbelépő várt a nyíregyházi nyugdíjasokra, és az év végi, már megszokott figyelmesség tavaly sem maradt el: karácsonyi csomagot kaptak a szépkorúak. Az önkormányzat emellett mintegy 100 civil szervezettel is együttműködik, számos területen.

Hivatal és határtalanság

S bár nem közvetlen előzménye mindennek, de tágabb értelemben a témához kapcsolódó tény, hogy 2016-ban és 2017-ben is elnyerte az önkormányzat a Családbarát Munkahely Díjat. A 2016/2017-es tanév őszi és tavaszi szünetében például önerőből gyermekprogramokat szerveztek a Polgármesteri Hivatalnál dolgozó szülők cseme-téinek. S mivel 2018 a Családok Éve, a vonatkozó kormányprogram támogatja az adott településhez közel eső határon túli magyar közösségekkel való kapcsolatépítést, találkozók, kulturális események megszervezését. Ennek keretében a Sóstói Múzeumfalu adott helyet a Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja júniusi programjainak, melyre több száz családot vártak.


(Szerző: Horváth Kíra)