Újabb elemmel bővült a Közösen a kiútért program – Képzéseket szerveztek

Újabb elem kapcsolódott a 2021-ig zajló Közösen a kiútért program nagy csomagjához. Nyáron képzéseket szerveztek a TIT Jurányi Egyesületben. A Huszár- és a Keleti lakótelepen élő leszakadó társadalmi réteg tagjainak felzárkóztatását támogatja az a 830 millió forintos vissza nem térítendő uniós forrás, mely egészségügyi szűrést és prevenciót, életvezetési és családtervezési tanácsadást, oktatást, de még infrastrukturális beszerzést is támogat.

120 ember képzését, átképzését tartalmazza a Közösen a kiútért oktatási része, mely a vélhetően kelendő szakmákkal ismerteti meg a cigány és nem cigány kedvezményezettekkel.

Horváth Zsuzsanna 54 éves, a Huszár Lakótelepről érkezett az iskolába. Szerkesztőségünknek elmondta:

Több tanfolyamon is részt vettem. Van egy parkgondozói bizonyítványom. Rendelkezek még egy konyhai kisegítővel. Sokáig dolgoztam az Oltalom Központnál, mint takarítónő, de mivel 54 ezer Ft volt a fizetésem, úgy gondoltam, hogy ha ezt a tanfolyamot elvégzem, hátha felvesznek minimálbérrel.

A képzés elméleti ismeretekkel indult. Milyen gépek, módszerek és milyen vegyszerek használatosak a nagyüzemi takarításban. A tanfolyam résztvevői jónak látják a társaságot és hasznosnak a tananyagot.

Büdszentiné Szép Enikő, a TIT elnöke elmondta:

Vannak férfi szakmák és vannak női szakmák. Burkoló és festő-mázoló, tisztítástechnológiai szakmunkás, családellátó, illetve műkörmös végzettség is szerepel. És van egy kiegészítő képzés, a 7-8. osztályra felzárkóztató képzés, hiszen olyan jelzés is érkezett, hogy többen azért nem tudnak szakmákban elhelyezkedni, mert nincs meg az előzetes tudásszintjük.

A Közösen a kiútért képzési eleme egyéni fejlesztési tervet feltételez, képességhiányokat pótol, de a jelentkező érdeklődése is meghatározta a választást.

A programelemeket kiegészíti úgynevezett humánszolgáltatás, mely nyomon követi a munkerőpiaci helyzetet, segíti a tanulók beilleszkedését és bent maradását, A mentorok feladata az álláskeresési és motivációs tréning.

Jászai Menyhért alpolgármester hozzátette:

Ennek vannak infrastrukturális elemei és vannak a társadalmi felzárkóztatást segítő és célzó elemei, amely gyakorlatilag az élet minden területét átfogja, hiszen a szociális ellátás és szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a gyerekek képzését és nevelését segítő programok, közösségépítő, fejlesztő programok, közbiztonságot javító programok. A foglalkoztatást segítő programok is ide tartoznak, tehát mondhatom, hogy az élet minden területét lefedik ezek a szolgáltatások.

Ez a 2021. december 31-ig tartó program nem előzmények nélküli és alaposan megtervezett, hiszen felmérték a problémákat és az igényeket is. A sikerek magukért beszélnek. Köztudott, hogy kétévente felmérik a város életminőségét. A nyíregyházi munkanélküliség egyértelmű csökkent, 3-4 év alatt megfeleződött a közfoglalkoztatottak száma, s ma már közelít a 70 %-hoz a foglalkoztatási ráta, fogalmazott az alpolgármester.