Nemzetközi kavalkád – Pénteken startol a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál

Pénteken megkezdődik a 9. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál. Nyíregyháza önkormányzata a két évvel ezelőtti döntésével városi nagyrendezvényként támogatja a színes nemzetközi kavalkádot. A fesztivál gálaműsorát az augusztus 20-ai városi ünnepségen tartják meg a Kossuth téren.

A fesztivál 23 éves múltra tekint vissza, 1996 és 2017 között nyolc alkalommal rendezték meg két-három évenként. 2017-ben Nyíregyháza önkormányzata az akkori döntésével már városi nagyrendezvényként támogatja a színes nemzetközi kavalkádot. Dr. Kovács Ferenc polgármester hangsúlyozta, ezzel be tudjuk mutatni a magyar kultúrát és Nyíregyházát az ide érkezőknek, ők pedig az egzotikus táncaikat. Ez igazából egy kulturális turisztikai attrakció is.

Idén hét országból érkeznek együttesek, Bulgáriából, Szerbiából, Thaiföldről, Indiából, Indonéziából, Mexikóból és Brazíliából. A házigazda most is a négy nagy városi csoport lesz, a Nyírség, az Igrice, a Szabolcs és a Figurás Táncegyüttes.

Demarcsek György fesztiváligazgató elmondta, a Nyírség táncegyüttes vezérgondolata: Eredetiség és sokszínűség. A fesztivált is ennek alapján építették fel. Olyan folklór együttesek érkeznek, amelyek bemutatják kultúrájukat, különleges sokszínűséggel. Ezért hívnak egzotikus országokból is vendégeket, hogy a nyíregyházi közönségnek különleges élményben lehessen része.

Csütörtökön már minden vendég táncegyüttes Nyíregyházán lesz, a nyitógálát pénteken este tartják, amit egy folkzenei koncert követ a Kossuth téren. Szombaton délután táncházzá varázsolják a belvárost az együttesek Táncolj Nyíregyháza címmel. Este a Váci Mihály Kulturális Központban a külföldi csoportok mutatkoznak be színes műsorukkal. Hétfőn a Rózsakert Szabadtéri Színpadon a Világok táncát ismerheti meg a közönség Amerika, Ázsia és Európa kiváló táncosaitól. A fesztivál zárógáláját a városi augusztus 20-ai ünnepséget követően rendezik meg Nyíregyháza visszavár címmel, majd látványos tűzijáték zárja az estét.