Új tagokat vár az Evangélikus Roma Szakkollégium.

Ökumenikus jelleggel működik az Evangélikus Roma Szakkollégium a Nyíregyházi Egyetemen, mely a tanulásban segítő tutor, mind a patronáló mentor szolgálatait kínálja a náluk jelentkező roma származású fiatalom számára. Az új tanévvel új hallgatók jelentkezését is várják a 2011-ben alakult intézményben a meersz.hu címen.

13. tanévét kezdi Nyíregyházán az Evangélikus Roma Szakkollégium, mely az országban az első négy intézmény között alakult. A kezdetekben 20, aztán 25, majd 30 fiatalt karolt fel. Az oktatásban megjelenő tutorok a tanulási hátrányokat segítenek leküzdeni egyetemi oktatók bevonásával. A patronáló mentorok pedig életvezetési, szociális nehézségek leküzdésében, enyhítésében állnak a hallgatók mellett. Hivatali, jogi ügyekben adnak tanácsot, vagy kísérik el a diákokat a megfelelő intézményekbe.

„A Roma Szakkollégiumok dolga, hogy a térségben – jelen esetben Szabolcs- Szatmár – Bereg, illetve  Hajdú- Bihar Vármegye -, sőt távolabbi  megyékből is, ha van érdeklődő, akik – a Nyíregyházi Egyetemre, akár a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karára érkeznek a városba, számukra adjuk olyan lehetőséget a leszakadó térségekből, a nehéz sorsú roma, vagy nem roma, de rászoruló hallgatók számára, hogy az egyetemi tanulmányokat tudják befejezni, legyenek sikeresek és el tudjuk őket juttatni a diplomaszerzésig.” - tájékoztatott az Evangélikus Roma Szakkollégium igazgatója, Molnár Erzsébet.

Az Evangélikus Roma Szakkollégium szó szerint kollégium, hiszen biztosítja a fiatalok bentlakását. Ösztöndíjhoz segíti az arra rászorulókat. Olyan programokat szerveznek, mely minden téren támogatja a hallgatók fejlődését. Sikeresek vagyunk, nincs lemorzsolódás, év közben nem hagyják el a hallgatók a szakkollégiumot – büszkélkedett az igazgató. Minden évben vannak diákok nem csak alapképzésben és a felsőfokú szakképzésben, de mester szakon is többen végeznek. Az elmúlt tanévben például heten szereztek diplomát, illetve oklevelet.

„ A programjaink három pillérre, modulra épülnek. A közismereti, kulturálisa, hitéleti, vagyis spirituális modulra építünk. Ezeken a modulokon belül, amit tudunk, programokat, oktatást, képzést, tréninget szervezünk a hallgatók számára. Feladatunk az, hogy akár a fiatal személyiségét, akár a tanulmányi előmenetelét, akár a családi életét illető elakadásokat, nehézségeket segítsünk leküzdeni. Ehhez bármilyen támogatást igyekszünk biztosítani.” - folytatta Molnár Erzsébet.

Van utánkövetési program is a Roma Szakkollégiumban. Szociális és pedagógiai területen végzett diplomások saját intézményekben tudnak elhelyezkedni. Ehhez ad támogatást a Felzárkózó Település Program, akár az Oltalom Szeretetszolgálat. Nyár elején is tudtak segíteni korábban végzett diákoknak. A Magyarországi Evangélikus Egyház továbbra is várja a gólyák jelentkezését a meersz.hu oldalon, ahol az információ mellett jelentkezési lapot is találnak az érdeklődők. Azok is, akik államilag finanszírozott, vagy önköltséges formában tanulnak a Nyíregyházi Egyetemen, illetve a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán.