Új látogatóközpontot, térkövezett sétányokat is kapott a Sóstói Múzeumfalu
Fotó: Kohut Árpád

Az attrakció fenntarthatóságának és turisztikai vonzerejének növelése volt a célja a Sóstói Múzeumfalu Fejlesztése című TOP-os projektnek. A beruházást ma helyszíni szemlén tekintették meg.

Modernebb lett és funkcionálisan is gazdagodott a Sóstói Múzeumfalu bejárati épülete – most már látogatóközpont lett, többek között kiállítóterem és múzeumshop is helyet kapott itt – de nemcsak ezt az épületet fejlesztették. Közel 900 millió forintos, TOP-os projektből újult meg a Sóstói Múzeumfalu.

Dr. Kovács Ferenc polgármester kiemelte:

A Sóstói Múzeumfalu, minden ellenkező híreszteléssel szemben, sajnos elég leromlott állapotba került – a régi épületek, raktár, egyéb… Ezeket fel kellett újítani, hogy megmaradjanak. Fontos a hagyományőrzés; a Múzeumfalu 'hagyományos' működését így kellett segítenünk. Ugyanakkor ezt kiegészítettük turisztikai elemekkel: van most már modern látogatóközpont, térkövezett sétányokat építtettünk, a szabadtéri színpadot is felújítottuk. Ez már arról is szól, hogy itt olyan programokat lehessen szervezni, megfelelő körülmények között – ahová 10-15-20 ezer ember is eljöhet egy nap.

Egy többszintes épületben működik majd az oktatási-igazgatási központ, valamint itt kapnak helyet a műtárgyak; a restaurálás is korszerű feltételek között valósulhat meg itt. A szabadtéri színpadot is fejlesztették. 200 fő befogadóképességű, szilárd szerkezetű ülősorok létesültek. A TOP-os projekt keretében több műtárgyépületet is rekonstruáltak, több épületnél lecserélték a tetőfedést, szerkezeti megerősítések és homlokzatfelújítások is megvalósultak. Térvilágítás, új sétányok és megújult parkolóhelyek is várják a skanzenbe látogatókat.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni bejárást tartottak a Sóstói Múzeumfaluban