Új képzés – Közel hatvan tanuló vehet részt okleveles technikusi képzésben szeptembertől
Fotó: Szarka Lajos

27, illetve 32 tanuló vehet részt okleveles technikusi képzésben a Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum két tagintézményében. A gazdálkodás és menedzsment ágazatra, valamint a specializált gép- és járműgyártás ágazatra, és a gépészet ágazatra jelentkező tanulók a képzés befejeztével akár azonnal középvezetőként helyezkedhetnek majd el. Ha tovább szeretnének tanulni, úgy kreditbeszámítással, emelt szintű érettségi nélkül vehetnek részt az egyetemi oktatásban.

Szakképzés

Nyíregyházán 2021 szeptemberében első alkalommal indul okleveles technikusképzés a Nyíregyházi Egyetem és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum oktatói által közösen kidolgozott képzési program alapján. A Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumban, illetve a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban egy-egy osztály kezdi meg tanulmányait. Hétfőn a Bánkiban aláírták az okleveles technikusképzés megvalósításáról szóló együttműködési megállapodást.

„A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumban folyó szakmai munka elismeréseként értékeljük mi ezt az okleveles technikusi képzés elindításának a lehetőségét. Idén 297 tanuló jelentkezett a gazdálkodás és menedzsment ágazatra az iskolába, ebből a 32 legjobb eredményt elérő tanuló került be a képzésbe, és kezdheti meg a munkát 2021 szeptemberében” – mondta el Szabó Attila, a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium igazgatója.

A képzési programot a Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetének munkatársaival közösen dolgozták ki, így ennek köszönhetően 5 év múlva, a 13. év végén okleveles technikusi bizonyítvánnyal a kezükben vállalhatnak munkát, vagy folytathatják a tanulmányaikat a diákok. Országosan 27 technikum kapott lehetőséget arra, hogy a 2021-22-es tanévben okleveles technikus képzésben részesítsen tanulókat, köztük Nyíregyházán a Bánki is.

„Mi műszaki területre kaptuk ezt a lehetőséget, ami annyit jelentene, hogy 21 tanulónk a specializált gép- és járműgyártás ágazatról, 11 tanulónk pedig a gépészet ágazatról kapott lehetőséget ebbe az osztályba bekerülni. Ebben az osztályban mindenképpen egy plusz lehetőséget kapnak a tanulók, egyrészt a jelző, hogy okleveles technikus képzés is annyit jelentene, hogy ők a Nyíregyházi Egyetemmel karöltve többletoktatásban részesülnek, több információhoz jutnak, illetve az egyetemre kijárva az ottani tanárok is tanítják őket” – tette hozzá Juhász Ferenc, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium igazgatója.

Egyetemi képzés

Ezek a képzések egy szoros, több hónapig tartó együttműködés következtében jöhettek létre. Az eredményeként minőségi szakemberképzésben vehetnek részt a szervezetek, további előnyt jelent, hogy helyben lehet tartani a szakembereket, és nőhet a Nyíregyházi Egyetem hallgatói létszáma, amely így jelentős mérföldkő szakemberek képzésében – erről már Vassné prof. dr. habil Figula Erika rektor beszélt.

„Ez azért jelentős mérföldkő, mert ezzel a megállapodással lehetőség nyílik a technikusi képzést végzett diákok számára, hogy emelt szintű érettségi nélkül jöjjenek be az egyetemre, illetve a kreditjeiket beszámítjuk, és a képzési idő is rövidül. Ezzel egy nagyon jó szakemberképzésben vehetnek részt, majd diplomát is szerezhet a nálunk végzett hallgató.”

A képzési program alapján a Nyíregyházi Egyetemen 33, illetve 32 kreditet számíthatnak be az alapképzési programban az itt végzett diákok, ami megközelítőleg egy féléves előnyt jelent majd számukra az egyetemi képzés időtartama alatt.

Kapcsolódó galéria

Képzések aláírása a Bánkiban