Nagy a kereslet a hal iránt a karácsonyi időszakban

Dec 19, 2025

Az ünnepi szezon Magyarországon évről évre a halfogyasztás csúcsidőszaka, amikor a lakosság jelentős része pontyot és harcsát tesz az ünnepi asztalra. A Búza téri Piaccsarnok halas pultjai előtt ezekben a napokban hosszú sorok várakoznak a friss halra.

Alighogy kinyitott a halas péntek reggel, már egymás után érkeztek a vásárlók. A karácsonyi időszakban Magyarországon a ponty és a harcsa iránt van a legnagyobb kereslet, hiszen ezekből készülhet a tradicionális halászlé vagy akár a rántott hal is az ünnepi vacsorára.

A helyszínen Mészáros Tibor, a Hajdu-féle Halbolt üzletvezetője elmondta:

„A vevőink nagyon ügyesen beosztották a forgalmunkat… Többen előre gondolkoztak és már hó elején, illetve a hét elején bevásárolták az ünnepi halakat… De utolsó perces vendégünk is nagyon sok van, teljesen friss, hűtőbe tett hallal gazdálkodik.”

Az üzletvezető hozzátette:

„A forgalmunk 90-95%-át teljesítjük ilyenkor az utolsó hónapban, de minden halunk folyamatos készültségben van…”

A kereskedők szerint idén is leginkább a ponty és a harcsa kel el az ünnepek előtt, az árak pedig tavalyhoz képest nem változtak jelentősen.

Statisztika: mennyit eszünk halból?

Bár Magyarországon a halfogyasztás európai összehasonlításban alacsony, az ünnepi időszak alatt a kereslet jelentősen megnő. Az éves átlagos halfogyasztás magyarországi adatok szerint jelenleg nagyjából 5,7–6,7 kg évente fejenként, ami mindig csak az EU-átlag töredéke

A hazai akvakultúra egyik vezető fajai továbbra is a ponty és a harcsa:

  • a ponty a hazai édesvízi haltermelés meghatározója,

  • a harcsa pedig — köztük az afrikai harcsa — az intenzív halgazdálkodás fontos eleme.

Karácsonykor az össz-éves halfogyasztás 35–40 %-a realizálódik, különösen pontyból — ami jól jelzi, mennyire összefonódott a hal az ünnepi hagyományainkkal. 

A kereskedők és termelők biztosítják, hogy a raktárakban és a piacon is van elegendő hal az ünnepekre, így akik eddig még nem vásároltak, még nem késő beszerezni az ünnepi menühöz szükséges halat. A Piaccsarnokok a héten, szerdáig nyitva tartanak, azt követően azonban elcsendesedik a város, és beköszönt a karácsony.

Előző hír
Klasszikustól Queenig – Meglepetésekkel teli újévi koncert nyitja az esztendőt

Kapcsolódó híreink