Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban
Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Augusztus 20. államalapító királyunk ünnepe, ugyanakkor ez a nap az új kenyér ünnepe is. A Sóstói Múzeumfalu idén is izgalmas programokkal várja majd látogatóit pénteken.

„Míg Isten lesz, kenyér is lesz.” Tartja a kenyér nélkülözhetetlenségét kiválóan hangsúlyozó szólás. A falusi lakosság és a városi családok egy része az előző század közepéig maga készítette a család táplálásához szükséges kenyeret. Becsben tartása, tisztelete még a 20. században is elevenen élt. Ma már természetes számunkra, hogy az élelmiszerboltba besétálva megvásároljuk a napi étkezéshez szükséges kenyeret és el sem tudjuk képzelni, hogy mennyire központi szereplõje volt ez az alapvető étek a paraszti társadalomnak, mennyi munkával járt elõállítása és persze ebbõl kifolyólag mennyi hagyomány, szokás, hiedelem fonódik köré. A kenyér alapvetõ táplálék volt: a család jólétének, bõségének, termékenységének szimbóluma. Nem véletlen, hogy számos mágikus eljárás is társul a kenyérkészítés mûveletéhez, a sütés minden fázisához kapcsolódott valamilyen kísérő cselekmény.

Felelevenítik a hagyományokat

A Sóstói Múzeumfaluban az új kenyér ünnepén felelevenítik a hagyományokat: beindítják a matolcsi szárazmalmot, és felvonul az „In Ferro Veritas” középkori hagyományõrzõ csoport, akik egész napos bemutatóval várják a látogatókat az Árpád-kori faluban. Kihirdetik a „Gazdaasszony vagy gazda kovászos kenyere” elnevezésű verseny győztesét, a gyermekeket pedig a Burattino Bábszínház előadása és a kenyér élettörténetét bemutató interaktív játék várja, de lesz körhinta és népi játszóudvar is. A program részeként, a hagyományoknak megfelelõen a faluközpontban hálaadó református istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Az istentiszteletet az új kenyér megáldása és kóstolója követi.

Időszaki kiállítás nyílik

Megnyílik a múzeumfalu új időszaki kiállítása is „Varotam ez keszkenöt jo szivel – A beregi keresztszemes hímzés” címmel.

A látogatók kézműveskedhetnek is: lehetõség lesz szövésre, gyertyamártásra, nemezelésre, bőrözésre, illatzsák és szalmadísz készítésére, fazekaskodásra, vagy akár gyógyteakóstolásra is. A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják, hogyan dolgozik a kovács, a mézeskalács-készítõ, a kádár, és hogy hogyan zajlott a nagymosás.

Több száz kiscipót kiosztanak

A múzeumfalu vendégei lesznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai, akik a nap során több száz kiscipót fognak kiosztani a Magyarok Kenyere adományozói program keretében mindazoknak, akik a kenyér útját végigjárják.

A rendezvény ingyenes és a részvétel védettségi igazolvány nélkül lehetséges!