Új karorgona a római katolikus templomban – Vasárnap este szólalt meg először az új hangszer

Átadták az új karorgonát a római katolikus templomban. Egy határon átnyúló program forrásából érintőképernyős, regiszterkapcsolóval, mozgató játékasztallal ellátott hangszer működik ezentúl a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. Advent harmadik vasárnapján orgonamegáldási ünnepet, majd hangversenyt tartottak a templomban.

Egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” elnevezésű, határon átnyúló projekt. Ebből többek között kilátót építettek ki az egyik toronyban, felújították az odavezető lépcsőt és közösségi teret alakítottak ki. Ebből a forrásból sikerült az orgonabővítést is megvalósítani. Különlegességnek számít, hogy a már meglévő nagy orgona mellé egy kisebb hangszert vásároltak. Ennek apropóján orgonamegáldási ünnepet tartottak a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban vasárnap este.

Szentélyorgona a templomban

Advent harmadik vasárnapján hallhatták először az új karorgonát a templomban. Az egyházi zene fontos része az orgona, több százéves dallamokat szólaltatnak meg a kántorok a hangszeren keresztül. A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat 1904-ben szentelték fel, ezzel egyidős a nagy orgona is a templomban. A pécsi mester, Angster József kezei alatt épült az orgona, a most elkészült új karorgonának érintőképernyős, regiszterkapcsolóval ellátott mozgatható játékasztala van. A német gyártmányú sípsorokat a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra ajánlására vásárolták meg, a bővítését, összeszerelését és az új orgonaszekrényt szintén a manufaktúra készítette. A hangszer egy másik megnevezése a szentélyorgona, amit a Szent József oltár mellé építettek. A lenti játszóasztalt összekötötték a karzaton található nagy orgonával, így lentről is megszólaltatható a nagy orgona.

Adventi időszak

A vasárnap esti ünnepség előtt szentmisét mutatott be Palánki Ferenc, a megyés püspök a prédikációjában arra emlékeztetett, a nehézségeket úgy tudjuk legyőzni, ha belekapaszkodunk az Úr kezébe.

Az adventi időszak ennek a begyakorlása: a közel lévő, a minket meglátogató, a mi életünkben is részt kereső és akaró Úr Jézus Krisztus itt van közel, nyújtja felénk a kezét. A kereszténység nem a szomorúságnak a vallása, a kereszténység a reménynek, az örömnek a vallása. Az örömünk forrása pedig az, hogy velünk van az Úr, itt van és közel van. Egészen közel akar jönni hozzánk, leereszkedik a végtelen nagy messzeségből, hiszen a teremtő Isten mindig közel volt hozzánk, emberekhez” – mondta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök.

Hangverseny

Az orgona megáldása után Hajdók Judit szakértő mutatta be a hangszert, majd Szilágyi Gyula, Kiss Zoltán és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművészek, valamint Juhász Erika, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mesteroktatója tartott hangversenyt, amelyen közreműködött a Bárdos Lajos Vegyeskar és a nyíregyházi Ökumenikus Szkóla. A hangversenyen Mogyorósi Pálma, Gebri József és Soltész Béla karnagyok vezényeltek.

Kapcsolódó galéria

Orgona áldás a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban