Új jövevények a Nyíregyházi Állatparkban

Bátor félmajmok

Még a kameránkkal is megpróbált közelebbről megismerkedni a Nyíregyházi Állatpark egyik sárgaszakállas makija. Az egyáltalán nem bátortalan ritka félmajom igazi különlegességnek számít Magyarországon, hiszen csak Nyíregyházán él egy tenyészcsapat. Igen eredményes a család, hiszen szinte minden évben új taggal bővülnek. Idén is született egy kis maki, akit anyja 130 napi vemhesség után hozott a világra. A jelenleg két hónapos bébi jól van, nemét azonban még nem tudják a gondozói, hiszen anyjába kapaszkodva él.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a kis sárgaszakállas maki ideje nagy részét anyja hátán tölti, hiszen még csak két hónapos. Körülbelül még két-három hét kell és utána elkezd ő is ismerkedni a kifutóval. Hozzátette, az egész család gondoskodva figyeli az apróságot, akinek még anyatej a fő tápláléka, de már elkezdte szemezgetni a makieleséget is.

 

Szellem-makik

 

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Természetes élőhelyük Madagaszkártól 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Az egykori európai felfedezők szellemnek hitték őket, hiszen a lombok sötétjében csak rikító sárga szemüket látták és furcsa kiáltásukat hallották. A Nyíregyházi Állatpark egyedei barátságosak, és egyáltalán nem félnek az emberektől. A makieleséget még kézből is elfogadják.

 

Bölénylány

 

További képekért kattintson a fotókra!

De nemcsak a sárgaszakállas maki új lakó az Állatparkban, hanem az Amerika élővilágát bemutató kifutóban született amerikai bölénylány is. A két hetes borjú már vidáman szaladgál apja és anyja mellett és ismerkedik környezetével. Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A bikák akár 1000 kilósak is lehetnek. A testes állat egykor százezres csordákban vándorolt a prérin, állománya elérte az 50 millió egyedet. A faj az európaiak megjelenésével , a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. 1905-ben alakult meg az Amerikai Bölényvédelmi Társaság, így megmenekült néhány száz példány, ami elegendő volt a faj túléléséhez. A Nyíregyházi Állatparkban eddig egy ivarérett hím és három nőstény élt együtt, és most 9 hónapnyi vemhesség után született a csapat legifjabb tagja.

ME.
Fotó: Szarka Lajos