Új időszaki kiállítások a múzeumban: Patikatárlat és Kapcsolódások

A gyógyító szerek, míves tégelyek, illetve a Kapcsolódások című időszaki kiállítások megnyitóján köszöntötték a június 20-tól ismét látogatható múzeum vendégeit kedden.  A következő hónapokban újabb két-két időszaki kiállítást rendeznek a közgyűjteményben.

 

„Az a helyzet, hogy a koronavírus-járvány miatt a múzeum is zárva tartott, meg elég sok intézmény, ami sajnos a nyíregyházi lakosoknak bezártságot okozott, ezt persze tudomásul kellett venni. Most, hogy megnyílik újból a múzeum, örömmel vettük, bár azt nagyon sajnáljuk, hogy a Múzeumok Éjszakája elmaradt, meg a Kisfaludi-kiállítás” – így érkezett az egyik látogató, Szigetvári Péter.

Június 20-án aztán kinyitotta kapuit a Jósa András Múzeum, hogy régi és új látnivalóval fogadja a vendégeket. A tervezett, de elmaradt bemutatókat leginkább saját forrásból igyekeznek pótolni, kiváló színvonalon.

Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kiemelte: „Számunkra óriási öröm, hogy végre a látogatók betehetik ide a lábukat. Mi nagyon készültünk, így a hat állandó kiállításunkat felújítottuk. A nagyközönség felé az az ígéretünk, hogy június, július és augusztus folyamán havonta két időszaki új kiállítást nyitunk. Ez mind a saját gyűjteményünk anyagából fog összeállni.”

A földszinten Gyógyító szerek, míves tégelyek címmel kamarakiállítás nyílt. Az első emeleten, a Seuso-kincsek és a Munkácsy-gyűjtemény egykori termében a Jósa András Múzeum elmúlt 15 évének új kincseit bemutató válogatás látható, a Kapcsolódások. Ennek anyagát a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolták. Ahogy a tárlat kurátora fogalmaz, legfőbb értéke, hogy ez a múzeum sajátja, a miénk, a nyíregyháziaké.

Madár Ximena művészettörténész hozzátette: „Azt a gyűjteményalapítási koncepciót vettük figyelembe – ami már évek óta itt él –, hogy elsősorban helyi művészeknek szeretnénk kedvezni. Tőlük gyűjtünk, nekik szeretnénk kiállításokat rendezni, másrészről pedig közgyűjtemény  révén az a feladatunk, hogy megőrizzük az utókor számára azokat az alkotásokat, amelyek az itteni művészeti életnek kiemelkedő darabjai.”

A kiállításokat megnyitó alpolgármester, egykori muzeológus életére emlékezett vissza, amikor válogatták és alapították ezt a kortárs gyűjteményt.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta: „Amik itt vannak, festmények – végignéztem páran –, emlékszem, hogy évtizeddel túl, volt olyan alkotás, amiért Budapestre mentünk fel. Például Szikora Tamás műveiért, amik most itt vannak kiállítva, amit még a lakásából hoztunk el – sajnos ő már nem él azóta. Egy nagyon híres kortárs művésze volt Magyarországnak, és nem csak Nyíregyházának. A többiek művein is, ha szétnézek, a mai modern társadalom lenyomata. A múzeum egyik fontos dolga, hogy megőrizze ezeket a tárgyakat, begyűjtse, restauráltassa és kiállítsa a látogatók előtt.”

Régen nem gyógyszerészeti cégek gyártották a készítményeket óriási gépsorokon, hanem a helyi patikusok – a méregkeverők – keverték a gyógyhatású anyagokat. A polgári Nyíregyháza emlékeit, a szakma régi gyökereit mutatja meg a földszinti kamarakiállítás, melynek darabjait a Jósa András Múzeum több mint 400 darabos gyűjteményéből válogatták. A folytatásban a pandémia nyíregyházi hangulatát jelzi majd egy fekete-fehér fotókiállítás. A trianoni centenárium emlékére készül egy történeti anyag, majd a városunkhoz kötődő Komlós testvérek kerámiáiból, porcelánjaiból válogatnak. A múzeum jelentős eseménye lesz az a nap, amikor a nyíregyházi közgyűjtemény legszebb műtárgyaiból nyitnak egy exkluzív tárlatot, a most készülő földszinti 220 négyzetméteres új kiállítóterem avatóján. Októberben aztán Rippl-Rónai képek, festmények érkeznek Nyíregyházára, minden képzeletet felülmúló mennyiségben.