Új finanszírozás a felsőoktatásban – Modellváltásra készülnek a Nyíregyházi Egyetemen

Február 24-én rendkívüli szenátusi ülést tartottak a Nyíregyházi Egyetemen. A napirendi pont az az előterjesztés volt, mely az Innovációs és Technológiai Minisztériummal tervezett modellváltással kapcsolatos tárgyalások kezdeményezéséről és lefolytatásáról szólt. Nyílt szavazáson született a döntés, melyről a szenátusi határozatot még aznap elküldte az egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

 

A 17 tagú szenátus 16 igennel és 1 nem szavazattal döntött az átalakítás mellett. Jobb a nyájhoz csatlakozni, mint egyedül maradni – vélekedtek az intézmény vezetői.

„Ez tulajdonképpen egy szenátusi felhatalmazás arra vonatkozóan, hogy az egyetem vezetése a modellváltással kapcsolatosan tárgyalást kezdeményezzen, illetve folytasson. Egyértelműen azt gondoljuk, hogy a stabilitásunk és önállóságunk fenntartását fogja biztosítani, illetve rugalmasabb keretet mindenféle dolgok ügyintézésében, és egy magasabb finanszírozási formát. Ha most a kormány elfogadja, hogy modellváltó egyetem lehetünk, és a kormány kijelöli a kuratóriumi tagokat, én bízom abban, hogy olyan kuratóriumi tagok lesznek, akik elkötelezettek itt, a térségben és a Nyíregyházi Egyetem önállóságának fennmaradásában” – nyilatkozta Vassné dr. habil Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Sajtóhírek szerint a változástól a kormányzat azt várja, hogy az intézmények jobban beágyazódjanak a nemzetközi tudományos életbe. Rugalmasan alkalmazkodjanak a világ változásaihoz, képesek legyenek a mainál több szálon kapcsolódni a gazdasági élet szereplőihez, illetve gyorsabban hasznosítsák a tudományos műhelyek kutatási eredményeit. Több területen kiváló referenciákkal rendelkezik a nyíregyházi intézmény.

„Amit a kormány vár tőle, azt mi is várjuk, mert nagyon merev a rendszer. Ahhoz, hogy egy közbeszerzést elindíts, egy eszközt beszerezz, 3-4-5 hónap is eltelik. Tudom, hogy félnek attól a diákok – mert már látom, hogy Facebook-bejegyzésekben megjelenik –, hogy nem lesz állami finanszírozott hely. Fontos tudni, hogy ez állami fenntartású alapítvány, és nem magánalapítvány. Az állam fog továbbra is gondoskodni azokról a szakokról, melyek állami fenntartásúak. Pl. a pedagógusképzés, vagy a szociális képzés, tehát nem lehet mindent csak a piacra vonatkoztatni, ugyanúgy állami finanszírozott helyre jelentkezik a hallgató” – folytatta a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Stumpf István egyetemi átszervezésekért felelős kormánybiztos szerint „világossá vált, hogy nem szabad olyan struktúrára pénzt költeni, amelyik nem tudja hozni az elvárt minőséget”, márpedig szerinte a magyar felsőoktatás lemaradt a világ élmezőnyétől, sőt, még Közép-Európától is. A Magyar Nemzetnek adott interjújában arról is szólt, hogy az egyetemi dolgozók két lépcsőben 15-15 százalékos béremelésre számíthatnak.

A következő években uniós forrásból mintegy 1500 milliárd forintot fordít az ország a felsőoktatás fejlesztésére.

A tények mellett szólni kell arról is, hogy a modellváltással kapcsolatban jelenleg is zajlik a jogi egyeztetés.