Új busz- és vonatbérletek – két gombóc fagyi árából utazhatnak majd a diákok a vármegyékben
Fotó: hirado.hu

Korszakalkotó változás a vármegyebérlet és az országbérlet – közölte a MÁV-Volánbusz csoport. Orbán Viktor szombaton az évértékelő beszédében jelentette be, hogy kedvezményes utazási lehetőségeket vezetnek be. Május elsejétől ezek szerint minden eddiginél olcsóbban lehet majd használni a tömegközlekedési járatokat. A harminc napos vármegyebérlet ára például 9450 forint lesz. A diákoknak ugyanez annyiba fog kerülni, mint két gombóc fagylalt.

Akár az egész országot körbe lehet majd utazni egyetlen bérlettel. Május elsejétől minden eddiginél olcsóbban használhatják a tömegközlekedési eszközöket a helyközi és távolsági járatokon – közölte az M1 Híradó.

Két új bérlettípus közül választhatnak a tömegközlekedést használók. A havi országbérlet megvásárlásával 19 800 forintból egész hónapban bárhová, bármennyiszer lehet utazni Magyarország határain belül.

A bérlet a Volán buszjárataira, a MÁV, a HÉV és a GYSEV járataira egyaránt, korlátlanul érvényes.

A vármegyebérlet pedig azoknak jelent majd segítséget, akik vármegyén belül, például munkába járásra használják a tömegközlekedési eszközöket. Nekik 9450 forintba kerül majd a havi közlekedésük.

A vármegyebérlet és az országbérlet napi több tízezer buszon és kötöttpályás járaton teszi lehetővé az utazást úgy, hogy nem kell egyéb más jegyet vagy bérletet vásárolni.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton tartott évértékelőjében jelentette be a kedvezményez utazási lehetőséget, amely sokaknak jelent majd megtakarítást.

„Május elsejétől buszra és vasútra is egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegye bérletet ajánlunk. A vármegyebérlet 9450 forintba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd, akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni komoly összegeket spórolhatnak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az új bérleteket a diákoknak különösen kedvező áron kínálják, az eredeti összeg tíz százalékáért.

Vagyis egy országbérlet 1890, míg egy vármegyebérlet 945 forintba kerül majd. A teljes árú vármegye bérlet olcsóbb lesz, mint egy havi Budapest bérlet, vagy mint 15 liter, átlagosan 230–300 kilométer megtételére elegendő üzemanyag. A munkáltatóknak is kedvezőek az új bérletek. Mivel ezek 86 százalékát térítik meg, így egy vármegyebérlet 1300, míg egy országbérlet alig több mint 2600 forintba kerül majd.

A várakozások szerint a vármegye és az országbérletek bevezetése nemcsak anyagi segítséget jelent majd az embereknek, hanem lehetőséget kínál ahhoz is, hogy többet utazzanak turisztikai céllal. A bérleteknek ráadásul környezetvédelmi hozadéka is lehet, ha ugyanis versenyképessé válik a tömegközlekedés, akkor többen dönthetnek úgy, hogy a közösségi közlekedést választják az autó helyett.

 

Forrás: hirado.hu