Tűzvédelmi szabályok – sokszor van szükség a tűzoltókra
Idén eddig, országosan 580 alkalommal riasztották a tűzoltókat társasházi tűzhöz. A katasztrófavédelmi szakemberek szerint az esetek egy részét meg lehetett volna előzni. Az egyik legfontosabb tűzvédelmi előírás, hogy lépcsőházakban éghető vagy robbanásveszélyes anyagokat, valamint a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyakat nem szabad elhelyezni.

Ellenőriznek a tűzoltók

 

A katasztrófavédelem nyíregyházi kirendeltségéhez 40 település tartozik; a társasházakban hat évente végeznek tűzvédelmi hatósági vizsgálatot. A cél nem a bírságolás, hanem az épületben élők biztonságának javítása, azonban gyakran több százezer forintos bírságot kell súlyos vagy ismétlődő hibák miatt kiszabni. Nem mindegy például, hogy hova szerelnek fel vagyonvédelmi rácsot, hol tárolják a kerékpárt, hova helyezik ki a kukát és a virágokat. A felmerülő kérdéseket szeptember 18. és szeptember 20. között, a Társasházak napja elnevezésű tájékoztató kampány keretein belül válaszolták meg a szakemberek. A nyíregyházi katasztrófavédelmi kirendeltség is tartott nyílt napokat; társasházi képviselők és lakástulajdonosok is érdeklődtek, ők több hasznos tanácsot kaptak tűzmegelőzésre, valamint többek között a vagyonvédelmi rácsok elhelyezésének lehetőségéről is tájékozódhattak.

 

Engedélyeztetés, előírások

 

Dóka Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, azokban az esetekben szokták engedélyezni a vagyonvédelmi rácsok felszerelését, amikor nem akadályozzák sem a hő- és füstelvezetéssel kapcsolatos megközelíthetőséget, illetve a menekülési útvonalat sem gátolják; az érintett lakóknak van kulcsuk a rácsokhoz. A felvonulási területet is szokták még ellenőrizni a szakemberek, illetve a lépcsőházak megközelíthetőségét.

 

Tűzeseti tanácsok

 

Fontos tűzeseti tanács, hogy a tűz észlelése és a helyzetfelismerés után azonnal értesítsék a tűzoltókat, valamint a lakóépület többi lakóját. Elektromos tüzet tilos vízzel oltani, csak kifejezetten erre a célra gyártott tűzoltó készülékkel szabad azt megfékezni. Idén eddig, országosan 580 alkalommal riasztották a tűzoltókat társasházi tűzhöz. A katasztrófavédelmi szakemberek szerint az esetek egy részét meg lehetett volna előzni. Az egyik legfontosabb tűzvédelmi előírás, hogy lépcsőházakban éghető vagy robbanásveszélyes anyagokat, valamint menekülési útvonalat leszűkítő tárgyakat nem szabad elhelyezni.

Dér Vivien