Tűzugrás a legrövidebb éjszakán – Szent Iván éj a Sóstói Múzeumfaluban
Fotó: Archív, Szarka Lajos

A hagyományok szerint ismét lesz Szent Iván éji esemény a Sóstói Múzeumfaluban, de a megszokottaktól eltérően karcsú programot kínálnak a látogatóknak.

Június 23-án, Szent Iván éjjelén nemcsak mostanában, de ősidőktől kezdve valami érdekes dolog történik a világban. Ez az esztendő leghosszabb napja és legrövidebb éjszakája. Nem csak a csillagászokat foglalkoztatta az egykori nyári napforduló, de e legpogányabb ünnephez egyházi és világi események, sőt még színházi bemutatók is kapcsolódtak. A muzeológusok jó évtizede pompás rendezvényekkel várják látogatóikat. Az idei járványhelyzetben a Jósa András Múzeum nem szervezhetett programot, de a Múzeumfalu kínálja a Bürkös zenekar szabadtéri koncertjét, a Nyírség Táncegyüttes koreográfiáit, és a klasszikus tűzgyújtás-tűzugrás szertartását.   

„Szent Iván éjjelén tüzet gyújtanak, ez egy szokásos eleme ennek az éjszakának, hiszen a tűznek tisztító és egészség-varázsló jellege van, ez Szent Iván éjjelén is megmutatkozik. A másik eleme ennek a szokásnak, hogy átugorják a Szent Iván éjjelén gyújtott tüzet, persze nyilván akkor, amikor már elhamvadt, és a parazsat ugorják át. Ez a szerelmesek napja is egyébként, és sok szerelemvarázslás kapcsolódik hozzá.  Vannak olyan vidékek, ahol a falu ilyenkor kivonul, és megnézik, hogy az eladósorba került lányok milyen ügyesen tudják átugrani a tüzet, és ebből következtetnek az ügyességre, a rátermettségre, és abból is vonnak le következtetéseket, hogy férjhez megy-e a lány azon az ősszel, vagy nem. A szerelmeseknek megerősíti a kapcsolatát. Vannak olyan vidékek, ahol a tűzbe gyógynövényeket is tesznek, ez már az egészség-varázsláshoz kapcsolódik, máshol almát raknak a tűzbe, és azt a sült almát adják a gyerekeknek, hogy egészségesek legyenek.”- sorolta a hagyományokat Dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A mostani éjszakához egy szerelmi útvonalat is szerveznek a faluban. Jelképek vezetik majd a párokat, és jutalmul, persze, hogy mézeskalács szívet kapnak. A skanzen különben keddtől vasárnapig népi játékokkal, gyógytea- és ételkóstolóval várja a vendégeket. Emellett a kézművesek megmutatják a rongybabakészítés, a gyertyamártás vagy a szövés fortélyait.