Tudta? A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak

Tudta? A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak

Országosan közel 60 ezer diák dolgozik nyáron. Érdemes tudni, hogy a nyári munkát vállaló fiatalok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra, a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével, ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben már a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele, vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a NAV-nál tudja igényelni a 19T34-es nyomtatványon. Fontos, hogy a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles. Sőt, a nyári munkát vállaló fiatalok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre, adózásukra, a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével, ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében. Magyar Norbert a NAV megyei sajtóreferense elmondta:

A munkáltató által történő kifizetésből 15%-os SZJA levonás történik meg, illetve a járulékfizetések. Többféle munkaviszonyban foglalkoztathatják a diákokat, ez azt jelenti, hogy alkalmi munka keretében vagy egyszerűsített idénymunka keretében is vállalhatnak munkát a diákok. Természetesen itt a munkában töltött napok száma változik, hiszen nem mindig egyformán vehetnek részt – turisztikai, illetve mezőgazdasági idénymunka esetében hetente 5 napot dolgozhatnak a diákok is, illetve egy adott hónapban 15 napot, egy adott évben pedig 90 napot.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is, a diáknak azonban meg kell kapnia a minimálbért, ami napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 149 ezer forint.