További döntések a közgyűlésen – A posták újranyitásáról is egyeztettek a képviselők

Hat nagyrendezvény megszervezését támogatja és bonyolítja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023-ban. Így a tervek szerint idén is lesz többek között Városnap, Tirpák Fesztivál, Gyermeknap és adventi forgatag is – erről is döntöttek a csütörtöki közgyűlésen. Határon átnyúló pályázatot adott be a városvezetés kortársművészek kiállításainak fedezésére, valamint szóba került a posták újranyitása és a gyermekétkeztetés térítési díjának változása is.

Több mint 30 napirendi pontról döntött Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön, a 2023-as év első ülésén. Ezek között szerepelt az az előterjesztés is, amelyben az idei év idegenforgalmi és városmarketing szempontjából jelentős nagyrendezvények támogatásáról döntöttek.

Hat nagyrendezvény

A 2023-as költségvetésből ezekre a célokra összesen 36 millió forintot fordítanak majd. A nagyrendezvények célja továbbra is az, hogy bemutassa a helyi értékeket, mindemellett viszont teret adjon a vendég produkciók számára is. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata időrendi sorrendben az alábbi nagyrendezvények megrendezését és lebonyolítását, illetve koordinálását tervezi: március 4-e V. Nyírségi Disznótoros Fesztivál, május 12-13-a Városnap és HELLÓ Nyíregyháza, május 28-a Gyermeknap, augusztus 15–21. Nemzetközi Néptáncfesztivál, szeptember 16-17. Tirpák Fesztivál, valamint december 1–31. évbúcsúztató rendezvények. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt rendezvényei olyan programok, melyek hozzájárulnak hagyományaink megőrzéséhez és kultúránk ápolásához. A színvonalas kulturális és szórakoztató programkínálat népszerű a nyíregyháziak körében és vonzó a turisták számára. Erősíti Nyíregyháza és a nyíregyháziak jó hírét, növeli a város népszerűségét, közvetve és közvetlenül is támogatva ezzel városunk további turisztikai céljainak megvalósítását – olvasható az előterjesztésben. A képviselők végül egyhangúlag támogatták az előterjesztést, így 19 igen szavazattal elfogadták.

Férőhelybővítés

Egy másik, egyhangúlag támogatott döntés volt, hogy a közeljövőben bővül majd a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona férőhelye. A Sóstói Szivárvány Idősek Otthona intézménybe kívánja átcsoportosítani a korábban más intézményénél működő nappali ellátási befogadott férőhelyeit, további működtetés céljából. Az ellátási és vagyonkezelési szerződéssel érintett 25 befogadott nappali létszám várhatóan március 15-től 70 főre növekedne, azzal, hogy az ellátási terület nem változik.

Kortárs művészek

A Visegrádi Alap pályázati forrásra partnerségben benyújtott „Határon innen, határon túl művészekkel, művészettel, a társadalmi feszültség oldása kortársművészet révén” című pályázatról szóló előterjesztést is elfogadták csütörtökön. A Covid-19 világjárvány és a szomszédos országban zajló elhúzódó fegyveres konfliktus hatásai komoly gazdasági nehézségeket okoznak és a társadalomra komoly pszichés nyomást helyeznek. A létrejövő kiállítások, a művészet eszköztárának segítségével ezen tudnak enyhíteni, támogatva a feldolgozási folyamatot. A támogatói döntés majd májusban várható.

Ez testvér partnervárosainkkal együtt készített pályázat, Eperjessel és Gorlicével. 38 ezer 65 euró teljes költségvetésű, mi vagyunk a vezetőpartner. 23 ezer euró Nyíregyháza része, 100 százalékos a támogatás” – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Közterületek

Újabb közterületek elnevezéséről is döntöttek csütörtökön a nyíregyházi közgyűlésen. Ennek értelmében a Rozsrétszőlő városrészben Kerítés utca végéből nyíló szakasz ezentúl Hegedűs István utca lesz. Hegedűs István Nyíregyházán született, öttusázó magyar bajnok volt, a válogatott keret tagja. A Homok utcát és a Fenyő utcát K-NY-i irányban összekötő, közben a Kerülő, Kerítés, Hajlás, Főzde és Ösvény utcákat keresztező utca elnevezése ezentúl Mitró György utca, a Nyíregyházán született olimpiai ezüstérmes úszó után. Borbánya városrészben a Pásztor utcából nyíló rövid utca pedig a Pásztor zug elnevezést kapta. A zug belterületnév jellegzetes, régi nyíregyházi elnevezés, jelenleg is több ilyen utótagú közterület van városunkban.

Nyit a posta?

Az ideiglenesen bezárt postákról kérdezett a közgyűlésen Lengyel Máté, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője.

Az elmúlt hetekben a Magyar Posta jelezte, hogy az ideiglenesen bezárt postákat az idő enyhültével sem fogja kinyitni. Ezzel kapcsolatban korábban mind az ellenzéki frakció részéről közösen, mind a Fidesz frakció részéről is voltak képviselők, akik egy-egy bezárt postának az újranyitásáért mondhatni harcba szálltak, a városvezetéssel is elindult egy egyeztetés, hogy mi az a 4-5 fontosabb posta, amit mindenféleképpen újra kellene nyitni. A kertvárosi, az Állomás téri posta, a kórháznál a malomkerti posta, a Stadion utcai posta, illetve a Korányi kertvárosi postáról folytak egyeztetések. Kíváncsi lennék, hogy ezzel kapcsolatban a jelenlegi állás, a városvezetés, illetve a Magyar Posta között tudott-e előrébb haladni” – tette fel kérdését Lengyel Máté.

Dr. Kovács Ferenc is válaszolt, a polgármester úgy fogalmazott, több levelet is írt a posta vezérigazgatójának, javaslatokat is tettek, az operatív tárgyalásokkal pedig Pató István osztályvezetőt bízták meg. A legutóbbi válasz ezen a héten hétfőn érkezett.

A posta érzékelve, hogy valamit tenni kell ebben az ügyben, egy úgynevezett partneri programot indított, ebben a levélben, amit most megkaptunk, elég részletesen tájékoztatott minket, hogy partneri programot indít minden egyes településen, azaz fogadja azokat a partnereket, akik a postai szolgáltatást kívánják nyújtani. Nekik kiegészítő szolgáltatásként akár ez megfelelő lehet, ebben az esetben a szolgáltatás díját a posta fogja fizetni. Az a helyzet, amit korábban folyamatosan képviselt a posta, hogy csak úgy tud szolgáltatást nyújtani, ha a város fizet, ez megváltozott a tekintetben, hogy ha van olyan szolgáltatás bármelyik területen, amit a posta úgy lát, hogy valóban gazdaságosan működtethető, akkor azzal a szereplővel szerződést tud kötni. Lehet, hogy annak a szolgáltatóhelynek is megéri egy kiegészítő szolgáltatást nyújtani” – tájékoztatta a képviselőket Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője.

Emelkedő élelmiszerárak

A közétkeztetésben partner vállalkozók 2023 januárjában ismételt rendkívüli áremelési kérelemmel éltek Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata felé. A nyersanyagnorma összegét minden évben a közgyűlés határozza meg a KSH 12 havi rátájának figyelembevételével. A legutóbbi ülésen az akkor rendelkezésre álló adatok szerint 40 százalékos áremelést hagyott jóvá, a vállalkozók ezen felül további +18 százalékos emelést kértek. A KSH legfrissebb, év eleji adatai alapján a közgyűlés úgy döntött, március elsejétől +6 százalék térítési díj emelést vezet be. Az előterjesztést 15 igen és 4 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 2023. február