Tovább nőtt a Nyíregyházi Egyetem népszerűsége
Fotó: Szarka Lajos

Évről-évre nő a Nyíregyházi Egyetem népszerűsége. A tavalyi évhez képest 18,5 százalékkal, több első éves hallgató kezdheti meg tanulmányait a rangos felsőoktatási intézményben. Az általános felvételi eljárás során 1.030 fő hallgató nyert felvételt, de még várható, hogy ez a szám emelkedik, hiszen még lehet jelentkezni pótfelvételi eljárásban több képzési területen államilag finanszírozott formában. A szakirányú továbbképzési szakokra is folyamatos a jelentkezés.  

A felvett hallgatók közül 880-an állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat. A levelező tagozatra felvett hallgatók száma 602 fő, a nappali tagozaton pedig 421-en fognak tanulni. Távoktatás formában 7 jelentkező kezdheti meg tanulmányait, anglisztika alapképzési szakon. A levelező tagozatos hallgatók közül 21-en a mátészalkai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől. A képzéseket illetően 22 alapképzési, 6 felsőoktatási szakképzési és 3 diszciplináris mesterképzési szakot indít az egyetem - tájékoztatott Kósáné dr. Bilanics Ágnes, oktatási rektorhelyettes.

Az alapképzési szakok és a felsőoktatási szakképzési szakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés. A szakok népszerűségi sorrendje a következő: gazdálkodási és menedzsment, óvodapedagógus, programtervező informatikus, valamint repülőmérnöki szak. Az osztatlan tanári szakok közül az angol nyelv és kultúra tanára, a magyar nyelv és irodalom szakos tanár, az ének-zene tanár, a népzene- és népikultúra-tanár, valamint a történelemtanár volt a legkeresettebb.  

Újdonság a 4 féléves Környezettudomány mesterképzési szakunk, melyet pótfelvételi eljárásban fog meghirdetni az intézmény. A Nyíregyházi Egyetem új szakirányú továbbképzési szakja a 4 féléves Mérnök-közgazdász (egyetemi) szakirányú továbbképzési szak. Idén újra indul a Kémia alapképzési szak is.  

2022 szeptemberétől indul az új, ötéves, elsődlegesen a Z-generációt kiszolgáló természettudomány-környezettan osztatlan tanárképzési szak, vagyis a Z-szak, melyet mindösszesen 6 egyetem 7 képzőhelye, köztük a Nyíregyházi Egyetem indíthat. 

A tavalyi évtől kezdve - felhasználva a digitális oktatás előnyeit és tapasztalatait - a szakirányú továbbképzéseket hibrid formában indítja az egyetem, ami azt jelenti, hogy az előadásokon online, a szemináriumokon pedig személyes jelenléti formában vehetnek részt a hallgatók.   

A jövőben a Nyíregyházi Egyetem még nagyobb hangsúlyt fektet a hallgatók idegen nyelvoktatásra, ezzel segítik őket a nyelvvizsga megszervezésben. A 2021-22-es tanévtől kezdődően önálló idősávja van a szabadon választható idegen nyelvű óráknak (így nem ütköznek más órákkal), és a hallgatók 6-7, akár 10 féléven át tanulhatják az idegen nyelvet, amivel megszerezhetik azt a tudást, ami elősegíti a nyelvvizsga megszerzését. A hallgatóknak ezen kívül nagyobb lehetőségük lesz Erasmus programban külföldre utazni, ahol a megszerzett tudást mélyíthetik a hallgatóink. 

A pótfelvételi eljárásban 2022. július 26-a és augusztus 5-e között lehet a jelentkezést benyújtani, a ponthatárok közzétételére várhatóan augusztus 24-én kerül sor. Érdemes alaposan tájékozódni a www.felvi.hu honlapon, ugyanis több szakon állami ösztöndíjas képzési formára is lehet jelentkezni.  

A Nyíregyházi Egyetem várja mindazok jelentkezését is, akik már rendelkeznek diplomával. Szakirányú továbbképzési szakjaik közül többek között műszaki, gazdasági és pedagógiai tudásukat, képzettségüket bővíthetik a jelentkezők. Már fogadja az intézmény a jelentkezéseket, az indítandó szakokról az intézmény honlapján, a www.nye.hu oldalon lehet tájékozódni. Ez utóbbi képzésekre 2022. szeptember 11-e a jelentkezési határidő.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem