Tourist Police – szolgálatban az önkéntesek
fotó: Szarka Lajos

Egyre több turista látogat Nyíregyházára. Ezért van szükség a Tourist Police munkájára, mely egy önkéntes diákcsoport, akik rendőr járőrökkel járják a turisztikailag népszerű helyeket, segítik a városunkba látogatókat. Az önkéntes csapat augusztus 20-ig a sóstói területekre fókuszál, később találkozhatunk velük a VIDOR fesztiválon, egyéb nagyrendezvényeken, karácsonyi vásáron.

Megkezdte munkáját a Tourist Police csütörtökön. Feladatuk, hogy a Nyíregyházára érkező turistákat információval lássák el, ügyeljenek a vagyonvédelemre, segítsék, útba igazítsák a járókelőket.

„Ez egy hármas érdekcsoport. A turistáknak szükségük van útbaigazításra, tanácsokra, hogy senki ne legyen bűncselekmény áldozata. Az önkormányzattal karöltve nekünk egyfajta szolgáltatást kell nyújtanunk az ide látogatóknak, hogy jól érezzék magukat, komfortosan érezzék magukat. A diákok részéről a közösségi szolgálatot teljesíteni kell. Úgy gondolom, hogy ez az egyik legjobb lehetőség. Ilyen gyönyörű környezetben tesz eleget a feladatának.” – mondta el dr. Kovács Attila a SZSZBVRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

A Tourist Police első feladata volt, hogy a diákok Sóstó frekventált részein szórólapozzanak, ügyeljenek a zseblopásokra, útba igazítsák az embereket. Bereczki Regina egyike azoknak az önkénteseknek, akik csütörtökön szolgálatba álltak.

„Nagyon érdekesnek tartottam a rendőrség munkáját, emellett fontosnak, hasznosnak. Én is ki szerettem volna próbálni magamat.” – mondta Bereczki Regina.

A Tourist Police előreláthatóan augusztus 20-ig fókuszál a sóstói területekre. Ezt követően kezdődik a VIDOR Fesztivál, melyen nagy szükség van munkájukra, de találkozhatunk majd velük egyéb nagy rendezvényeken, karácsonyi vásáron

„Az elmúlt évek munkájának eredménye meghozta gyümölcsét: egyre több turista választja Nyíregyházát. Az a célunk, hogy olyan programokat, fejlesztéseket eszközöljünk, melyek még több turistáét vonzanak ide. Emellett széthúzni az idényt, ne csak nyáron, strandiidőben jöjjenek ide, hanem a programok – mint a VIDOR - Állatpark, múzeumok miatt. Egész évben legyenek attrakciók, melyekért érdemes ide jönni, kedvelt turisztikai célpont legyen Nyíregyháza.” – emelte ki Jászai Menyhért alpolgármester.

A program népszerű a diákok körében. Interjúnk készítéséig 48 fő jelentkezett, de dr. Kovács Attila elmondta, hogy ez a szám elérheti később a 100-at is. Az önkénteskedni vágyó fiatalok a Nyíregyházi Rendőrfőkapitányságon jelentkezhetnek a szolgálatra.

Kapcsolódó galéria

Tourist Police 2023