Hamarosan kezdődik a dinnyeszezon – Nagyjából két hetet kell várni a helyi gyümölcsre

Nagyjából két hét múlva kezdődik a dinnyeszezon vármegyénkben. A nyíregyházi Búza téri piacon jelenleg még csak békési vagy külföldi gyümölcsöt lehet kapni, de a vásárlók már várják a helyit is. A termelő azt mondja, a dinnyének nem tett jót a csapadékos időjárás.

Még csak néhány standon lehet dinnyét kapni a Búza téri piacon, sárgát és görögöt egyaránt találnak a vásárlók, akik nagyon örülnek, hogy újra itt van a dinnyeszezon.

Vártuk nagyon a szezont, főleg a magyar dinnyét, de kíváncsiak vagyunk, mert a televízióban közölték, hogy újabb fajták jönnek majd. Örülünk neki, de még nem találkoztunk vele” – mondta Orosz Ferenc, aki az idei év első dinnyéjét vásárolta meg a piacon.

Változtak az árak

A görögdinnyék közül több még külföldi, a másik felét pedig Békés vármegyéből hozták Nyíregyházára. A magyar gyümölcs ára átlagosan 700 forint/kg a piacon, nagyjából 100 forinttal drágább mint a külföldi és 150-200 forinttal kerül többe mint tavaly.

Görög görögdinnyét nem hoztak be, csak az olaszt, az nem volt igazán jó, nem volt elég édes. Most van először magyar dinnyénk, ezt Medgyesegyházáról hozták. Kicsit drágább mint a külföldi, de jobb íze van, nem vastag héjú, szép piros” – mondta az egyik árus a piacon, Volosinovszki Györgyné.

Indul a szezon

A dinnyék már szép nagyok itt Nagycserkeszen, ez is jelzi, hogy hamarosan indulhat az igazi szezon Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is.

Most két hektáros területen vagyunk, ebből egy hektár alagutas, itt már eléggé elől jár dinnye, ez egy-két héten belül szedhető állapotban lesz és van egy régebbi ültetés, az pedig egy olyan három, három és fél hét múlva. Az édes dinnyének az kell, hogy a megfelelő tápanyagot megkapja, nyilván az időjárás is befolyásolja, a sok eső nem túl jó neki, de ha megkapja a megfelelő mennyiségű tápanyagokat, akkor kiváló lesz a dinnye” – nyilatkozta Decsi Vendel vállalkozó.

Békés vármegyében a földrajzi adottságai miatt indulhatott már el a szezon, az a 200 km távolság éghajlati szempontból sokat jelent a dinnye termesztésben.