TOP 100 – Bemutatták a kiemelt vállalkozásokat, valamint a vármegye gazdasági helyzetét

Idén is kiadták a TOP 100 elnevezésű kiadványt, mely a régió gazdaságát és a legjelentősebb vármegyei székhelyű gazdálkodók teljesítményét mutatja be. Az ünnepélyes eseményt kedden tartották a Hotel Koronában.

16. alkalommal adta ki a TOP 100 kiadványt a NAV vármegyei adó- és vámigazgatósága, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Kelet-Magyarország napilap. A kiadvány egy átfogó képet nyújt olvasóinak Szabolcs-Szatmár-Bereg gazdaságáról, a foglalkoztatottsági mutatókról, eredményekről. Az elmúlt évek történéseinek következménye a kedvezőtlen gazdasági környezet.

„Azt hittük, lesz egy nyugodtabb év”

 

„Tudjuk azt, hogy volt a Covid. Covid után azt hittük, hogy lesz egy nyugodtabb év. Erre kitört a háború mellettünk, és olyan dolgokkal szembesültünk, amit eddig soha nem éltünk meg. Csak gondoljunk bele az energiaárakba, beleértve itt a villamos energia, gáz, távhő ára tizenhatszoros vállalkozásoknak és ezzel párosult sajnos egy igen magas infláció, mely mindenkit érintő kérdés. Sajnos azt is tapasztaljuk, hogy ebben az időszakban csökken a vásárlóerő”

mondta el Pekó László, a vármegyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

A nehéz helyzet ellenére is jók a mutatók

A nehéz helyzet menedzselése nem kis feladat, de már látjuk a fényt az alagút végén – hangzott el a rendezvényen. A NAV adatai alapján a 2022-es év a vármegyei cégeknek – kiemelten a TOP 100 körének – eredményes volt. Árbevételüket mintegy 30%-kal tudták növelni. Emellett nemcsak az exportot sikerült növelniük, de a belföldi értékesítés mutatói is pozitívak. A gazdaság élénkítése érdekében a kormány adópolitikája is sokat változott, mely a vállalkozásokat érinti.

„Nyilván változnak az adójogszabályok, illetve ami tetten érhető, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal törekszik a gazdaság fehérítésére. A kormány gazdaságpolitikájának és adópolitikájának az áll a centrumában, hogy nem az adók növelésével, hanem a gazdaság fehérítésével kívánja növelni az adóbevételeket. Ebben jelentős eredményeket értünk el, az Európai Unió által is mért és elismert áfarés az unióban is kiemelkedően alacsony, 4,4%-os volt, 2022-ben a régióban megelőztük ezzel Szlovákiát, Romániát, Horvátországot, például Romániában 30% fölött van ez a mutató”

nyilatkozta dr. Kazsuk Attila, a NAV vármegyei adó- és vámigazgatóság igazgatója.

A foglalkoztatottság az egyik kulcskérdés

Az eseményen elhangzott, a gazdasági növekedés egyik fontos eleme a foglalkoztatottság kérdése, a munkanélküliséget lassan felváltja a munkaerőhiány. 2010-ben Magyarország ebből a szempontból a 27. helyen állt, mára már a 8.-ok vagyunk az unióban.

 

„A pandémiát sikeresen kezelte a foglalkoztatáspolitika. Ezt nem minden tagország engedhette meg, vagy mondhatja el ezt magáról, hiszen számos országban, európai uniós tagállamban még most sem érte el a foglalkoztatási szint a pandémia előtti helyzetet, úgyhogy ez mindenképpen nagyon pozitív. Ha akkor a magyar kormányzat nincs észnél és azokat a gyors foglalkoztatáspolitikai eszközöket nem veti be, akkor nagyjából 400.000 ember veszítette volna el a munkahelyét. Szerencsére ezt sikerült elkerülni. Relatíve gyorsan visszapattant a gazdaság, ezért súlyos nyomot nem hagyott a foglalkoztatásban”

hangsúlyozta dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Fókuszban a szakképzett munkaerő biztosítása

Városunkban a foglalkoztatottságban a demográfiai adatok jelentenek kihívást, melyekre most kell gondolni. A kivándorlás mérséklése érdekében a városvezetés olyan programokat hívott életre, melyek által a fiatalok megtalálhatják számításaikat a térségben, a beruházók pedig képzett munkaerőhöz juthatnak.

„Teljesen egyértelmű, hogy a munkaerő, a szakképzett munkaerő biztosítása van a fókuszban. Nem véletlen az sem, hogy államtitkár úr a vendégünk. Ez egy konvertibilis téma. Ez mindenkit érint, mindenkit érdekel. Azt gondolom, a most működő sikeres cégeket és a Nyíregyházi Ipari Parkban most beruházást folytató cégeket is, akik majd 2 év múlva kerülnek ebbe a helyzetbe”

– emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

A rendezvényen bemutatták a TOP 100 kiadványt. Az első része a nettó árbevétel-, az eredmény-, a létszám- és mérlegadatokkal foglalkozik. A rangsor első három helyén a Michelin, a MasterGood és a LEGO szerepel. A második része tárgyalja a kiemelt vállalkozások vármegyei hozzájárulását, a térség munkaerő-piaci helyzetét, kitérve többek között a munkabérekre.