Tömlők, fűrészek, balták és védősisakok? Eszközátadás a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon!

Újabb eszközöket kaptak az önkéntes tűzoltó egyesületek, az önkormányzati tűzoltóparancsnokságok, valamint az önkéntes mentőszervezetek. Az idei pályázaton elnyert felszereléseket ünnepélyes keretek között adták ma át.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására országosan összesen mintegy 700 millió forintot, míg az önkormányzati tűzoltóságok eszközfejlesztési támogatására 225 millió forintot biztosított a központi költségvetés 2019-ben. A pályázat céljai a hazai katasztrófa-elhárításban a mentőszervezetek feladataihoz kapcsolódó működési, fejlesztési költségek biztosításával a mentési és beavatkozási képességeik növelése, eszközfejlesztéssel történő javítása, a továbbképzéseken való részvétel támogatása, szerepvállalásuk szélesítése, valamint a káresemények felszámolásánál való alkalmazhatóságuk gyakoriságának növelése. Varga Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte:

Összességében, ebben az évben a megyébe 50 millió forint érkezett különböző felszerelések formájában. Többek között légzőálarcok, légzőkészülékek, védőruházatok, különböző jelzőberendezések, de képzésre is lehetett pályázni, tehát elég szerteágazó volt a lehetőség mind az önkénteseknek, mind pedig az önkormányzati tűzoltóparancsnokságokon dolgozóknak.

Mászóöv, benzinmotoros gyorsdaraboló és láncfűrész, különböző kötelek, védősisakok, áramfejlesztők – megannyi új eszköz került a sikeresen pályázókhoz. Lisovszki Róbert, a Nagyhalászi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta:

Aminek a legjobban örülünk most és ami a legfontosabb, ez egy létrakészlet. Ez az OKF által elfogadott és rendszeresített eszköz, amivel már biztonságosabban tudunk beavatkozni egy-egy baleset vagy egy-egy műszaki mentés alkalmával. Továbbá olyan szakfelszereléseket kértünk a pályázaton, amire folyamatosan szükség van. Ilyenek például a tömlők, amiből egy tűzoltó egyesületnek sosem elég.

A megyei mentőszervezetek összesen 2,5 millió forint értékben részesültek támogatásban, míg az önkéntes tűzoltó egyesületek és önkormányzati tűzoltóparancsnokságok több mint 50 millió forint értékben.