Többen választották az egyetemet, mint a főiskolát

Február 15-éig adhatták be jelentkezésüket az e-felvételin keresztül az Oktatási Hivatalba azok, akik a 2016/17-es tanévben felsőoktatási intézményben szeretnének tanulni. Országos viszonylatban ebben az évben 5 százalékkal többen jelentkeztek továbbtanulni, mint az előző évben. 2015-höz képest a Nyíregyházi Egyetemet 16 százalékkal jelölték meg többen, vagyis a továbbtanulni vágyók 1,7 százaléka választotta jelentkezési lapján a Nyíregyházi Egyetemet. A jelentkezők 46 százaléka valamelyik alapképzésre, 21 százalékuk felsőoktatási szakképzésre, 15 százalékuk pedig valamelyik mesterképzést jelölte meg. Az osztatlan tanárképzést a jelentkezők 18 százaléka választotta.

 

Hívó szó lett az „egyetem”

 

Tóthné dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese azt mondta, javult az intézmény népszerűsége. Hozzátette, bíznak abban, hogy egyetem lett az intézmény, hívó szó lett, ami sokakat elgondolkodtatott, akik korábban más városba jelentkeztek, hogy maradjanak Nyíregyházán. Az oktatási rektorhelyettes azt mondta, bíznak abban, hogy jövőre már azért lesz magasabb a jelentkezők száma, mert akik ide járnak, azok megelégedettségüket közvetítik a középiskolások és szüleik felé.

 

Választható lehetőségek

 

A Nyíregyházi Egyetem a 2016/17-es tanévre 89 szakra, szakpárra hirdetett képzést. 19 alapképzési, 8 felsőoktatási szakképzési szakra, 15 mestertanári, 2 diszciplináris mesterképzési szakra, és osztatlan tanári szakra, 13 szakon 49 szakpáron tanulhatnak a hallgatók. Az egyetem 2016. január 30-ai kiegészítésében megjelent a kommunikáció és médiatudomány szak, alapképzésben és felsőoktatási szakképzésben. Mellette a duális képzésben meghirdetett szakok száma hárommal megnőtt a Nyíregyházi Egyetemen a tavalyi tanévhez képest. A gépészmérnöki alapképzési szak mellett a gazdálkodási menedzsment szak, közlekedésmérnöki, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki szakot is meghirdették idén a felsőoktatási intézményben.

 

Legnépszerűbb a gazdálkodástudományi képzés

 

A legtöbben gazdálkodástudományi szakra, turizmusra, mérnök szakokra, informatikai képzésre, csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint tanító szakra adták be jelentkezésüket. A leendő hallgatóknak még van lehetőségük arra, hogy módosítsanak az általuk meghatározott sorrenden. Az idén a ponthatármeghúzás július 26-án lesz. Ez után derül ki, hogy a hozott pontszám, amivel érkeznek a jelentkezők, mire és hová elég. Ezt követően értesítést kapnak az intézmény leendő hallgatói. Azok, akiket sehová nem vettek fel, pótfelvételire adhatják be jelentkezésüket. Ebben az esetben azonban már csak költségtérítéses formájú képzésekre lehet jelentkezni. A beiratkozásra 2016 szeptemberében kerül sor.

M. E.