Több mint 200 vállalkozó és civil fogott össze a koronavírus elleni harcban!
Fotó: Illusztráció

Nyíregyházi siker! Több mint 36 milliót gyűjtöttek össze!

Két hét alatt több mint 36 millió forintot gyűjtöttek össze nyíregyházi vállalkozók és civilek, hogy a Jósa András Oktatókórház minél több városlakót tudjon tesztelni koronavírusra. A civilek Berettyóújfalu mintáját követték, de egyeztettek is a kórházzal, az elképzeléseket illetően. A pénzt a kórház alapítványa kapja meg és egyelőre folyik a szakmai egyeztetés, hogy a forrást tesztelőanyagokra vagy gépekre költse el az egészségügyi intézmény.

Így vesznek mintát egy pácienstől, annak érdekében, hogy tesztelni lehessen koronavírusra. Az ápoló vagy orvos beöltözve, garatváladékot vesz, ezt laborba küldik és körülbelül egy nap alatt ki is derül, hogy a páciens megfertőződött-e. A piacon egyre többféle tesztelőberendezést és ahhoz szükséges tesztalapanyagot lehet kapni. A gyorstesztekről azonban egymás után derül ki, hogy 100%-ban nem megbízhatók.

Nyíregyházán civilek, vállalkozók azért kezdeményeztek gyűjtést, hogy a nyíregyházi kórház szerezzen be egy megbízható tesztelőberendezést annak érdekében, hogy minél nagyobb számban lehessen szűréseket végezni. Az ötlet nem új, Berettyóújfaluban például 14 millió forintból vettek egy berendezést. Nyíregyházán egy jól ismert vállalkozó, Dudás László és Humicskó István hirdette meg a legnagyobb közösségi oldalon, hogy gyűjtést indítanak egy gép beszerzése érdekében. Két hét alatt több mint 36 millió forintot gyűjtöttek össze. Több mint 200 vállalkozó és civil adományozott kisebb-nagyobb összeget. Két vállalkozó egészen nagy összeggel támogatta a kezdeményezést.

Az ötletgazda Dudás László elmondta:

Egy nagyon komoly összeggel támogatta az összefogásunkat a KE-VÍZ 21 Zrt., ami 15 millió forintot adományozott a kórház alapítványának. A másik nagyobb összeget a Révész csoport, ők 10 millió forintot adományoztak. De ezen felül, az egyik tulajdonos, Révész Tomi, mint magánember is támogatta ezt az összefogást. De volt 5 milliós támogatás, több egymillió forintos, nagyobb cégektől, amiről tudunk, hogy támogatás érkezett. 500 ezer forint értékben is érkezett több felajánlás. 100–200 ezer forintos. Gyakorlatilag 1000 forinttól 15 millióig minden értékben érkezett felajánlás…

Az összegyűjtött pénzt átutalták a kórház alapítványának. Az adományozók abban állapodtak meg a kuratórium elnökével, hogy az összeget a koronavírus elleni védekezésre költi majd az intézmény. Arról még pontos információ nem áll rendelkezésre, hogy ebből tesztelőgépet vagy a teszteléshez szükséges anyagokat vásárolnak. Nem hivatalos információk szerint más vállalkozók is felajánlották segítségüket a kórháznak a védekezéshez és közben a két forrásból lehet majd komoly, megbízható eszközöket vásárolni. Erről a következő napokban várható bejelentés.