Több adójogszabály változás is életbe lépett az új évben

A látványcsapat-sportok támogatásának jogcímei kiegészültek a sportcélú ingatlan üzemeltetésének költségeire vonatkozó támogatás nyújtásának lehetőségével. Nemcsak az energiahatékonysági beruházások, hanem az energiahatékonysági felújítások esetén is igénybe vehető már adókedvezmény. A kata alanyok számára kedvező hír, hogy az alanyi áfamentesség értékhatára 8 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra emelkedett.

A kisvállalati adóalanyiság választásának értékhatára a korábbi 500 milliós bevétel és mérlegfőösszeg helyett 1 milliárd forintra emelkedett, és nettó adótartozás nem érheti el az 1 millió forintot. A 3 milliárd forint bevételt átlépő adózók kiesnek a kiva hatálya alól. Az evaalanyiság 2019-ben már nem választható. Az idei adóváltozások közül a legjelentősebb a szociális hozzájárulási adó csökkentése, a hatéves bérmegállapodás értelmében idén júliusban újabb 2 százalékponttal, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra mérséklődik ez a munkaadókat terhelő járulék. A családi adókedvezmény összege kettő eltartott esetén havi 40.000 forintra emelkedett.

Továbbá szélesebb körben megosztható a családi adóalap-kedvezmény. 2019-től az adóhatóság az egyéni vállalkozók számára is készít bevallási tervezetet a rendelkezésére álló kontrolladatok alapján, vagyis bővül azon személyek köre, akik a bevallási tervezet kiegészítésével, javításával teljesíthetik bevallási kötelezettségüket. A cafeteria rendszer egyszerűsítése jegyében 2019-től jelentős mértékben redukálódott a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások rendszere. Kikerült az adómentes juttatások köréből a munkáltatói lakáscélú támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, valamint a hallgatói hitelszerződés alapján fennálló tartozás törlesztéséhez a munkavállaló számára kifizetett juttatás. Ezek a juttatások főszabály szerint bérként adóznak a jövőben. A béren kívüli juttatások közül kikerült a 100.000 forint készpénz cafeteria is. Megmarad 2019-ben a SZÉP kártya, három alzsebét összességében 450 ezer forinttal lehet feltölteni. Szállásra évi 225 ezer, vendéglátásra évi 150 ezer, szabadidős szolgáltatásra évi 75 ezer forintos összegben adható. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege havi 7 500 forintra, napi 250 forintra emelkedett.

A saját jogú nyugdíjasok 36 órás munkaviszonyuk után egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek. Népegészségügyi termékadó kötelessé váltak a gyümölcspárlatok és a gyógynövényes alkoholos italok is. A lakossági átutalások 20 ezer forintig mentesülnek a tranzakciós illeték alól.


Szoboszlai Tibor