Tízezer szívkatéterezés Nyíregyházán

Szolnoki Károly az első szerencsés, akinek 10 esztendővel ezelőtt a szívkatéter beültetése mentette meg az életét. A 84 éves bácsi műtétjét még a Sóstói úti kórházban végezték. A mostani felülvizsgálatra azonban már a Szent István utcán, a központi katéteres laborban került sor.

 

Teljesebb élet

 

– A 84 éves beteg valamennyi felvételén jól látszik, hogy a 10 esztendővel ezelőtt végzett beavatkozás eredményes volt – mondja dr. Kőszegi Zsolt, laborvezető főorvos. A beteg korábbi panaszai megszűntek, a beültetés óta teljesebb életet él.

 

Vezető halálok

 

Magyarországon évente 60–70 ezer ember veszíti életét különböző szív- és érrendszeri betegség következtében. Ezen belül koszorúér-megbetegedésben, pontosabban az általa okozott infarktusban 25–30 ezren halnak meg. A Jósa András Oktatókórház Kardiológiai Osztályán 2006 óta végzik a szakemberek a koszorúérbetegek szívkatéteres kezelését. Ezzel egy időben az osztályon elkezdődött a szívritmus-szabályozó készülékek beültetése is, ami jelentősen megnövelte a betegek életesélyeit.

 

Nem kell átmenni Debrecenbe

 

– Szívinfarktus esetén az időintervallumnak döntő szerepe van. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb katéteres laborba kerüljön a beteg, ugyanis az jelentősen megnöveli az életesélyeket. Tíz évvel ezelőttig a betegek mind a debreceni katéteres laborba kerültek, ami plusz 50 kilométert, plusz 50 percet jelentett. Az elmúlt 10 évben több mint 10 ezer beteg került katéterezésre a katéteres laborban, úgyhogy ezek a betegek gyorsabban jutottak hozzá ugyanahhoz az ellátáshoz – fogalmaz dr. Sánta János, kardiológus főorvos.

 

24 órás ügyelet, Rizikó szakrendelés

 

Néhány éve 24 órás ügyeletet is működtetnek a Jósa András Oktatókórházban, így az infarktusos betegek halálozása a felére csökkent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Emellett működik az úgynevezett Rizikó szakrendelés is, ahová várják mindazon betegeket, akiknek családi halmozódása miatt kell tudatosabban figyelnie életvitelére, szíve érrendszerének egészségére.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)