TeSzedd! – 15 köbméter hulladékot szedtek össze 1 óra alatt a lőtér mellől

Mintegy 15 köbméter hulladékot szedtek össze a Nyíregyházi lőtér Natura 2000 területén a kormányhivatal munkatársai. A TeSzedd! akció keretében egyrészt a környezetkárosításra, másrészt pedig a legális és ingyenes hulladéklerakás lehetőségeire is fel szeretnék hívni a figyelmet a szervezők. 

Többéves hagyomány

Idén több mint 100 kormányhivatali munkatárs vett részt az önkéntes hulladékszedési akcióban, melynek célja a Nyíregyházi lőtér Natura 2000 területének szemétmentesítése volt. Az akciót kedden reggel kezdték, és alig egy óra alatt meg is tisztították a kiszemelt területet.

Kilencedik alkalommal szervezték meg a TeSzedd! akciót, amelyhez a kormányhivatal idén is csatlakozott. A kollégáink egy részével ezt az egyébként Natura 2000 területet tisztítottuk meg. Nagyon fontosnak tartom ezeket a kezdeményezéseket, amelyek felhívják a figyelmet arra, hogy oda kell figyelnünk a környezetünkre, bízom benne, hogy ehhez mi is hozzá tudtunk járulni.”

Az akció keretében mintegy 15 köbméternyi hulladékot szedtek össze a kormányhivatal munkatársai, alig több mint egy óra alatt – tette hozzá Román István kormánymegbízott, aki elmondta, a hivatal új feladatai közé tartozik az illegális hulladéklerakók megszüntetése is.

Környezettudatosság

Szerencsére egyre környezettudatosabbak az emberek, csökken az illegális hulladéklerakások száma, illetve egyre többen jelentik be, hogy hol találtak ilyen lerakókat, és mivel megalakult a kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási Főosztályán belül a Hulladékgazdálkodási osztály, melynek feladata ezeknek a lerakóknak a felderítése, szankcionálása és elszállíttatása, reméljük, hogy nagyon rövid időn belül ki is tudjuk tisztítani a megyénket” – mondta el stábunknak Rozinka Zsolt Illés, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője.

Ingyenes és legális lehetőségek

A főosztályvezető hozzátette, amellett, hogy a környezetkárosításra is fel kell hívni a figyelmet, ez az akció arra is jó, hogy rámutasson, a hulladékot legálisan és ingyenesen is el lehet helyezni a hulladékudvarokban, a város több pontján. Azonban, ha ennek ellenére valaki mégis illegálisan helyezi el a szemetet, az szigorú szankciókra számíthat.