Térítés ellenében megnézik a kórházban is, hogy van-e ellenanyag a szervezetben
Térítés ellenében megnézik a kórházban is, hogy van-e ellenanyag a szervezetben

A tapasztalatok azt mutatják, hogy országszerte kiugróan sokan kérnek antitestvizsgálatot, ami kimutatja többek között, hogy átestek-e már a COVID-19-fertõzésen, vagy éppen: ha megkapták a védőoltást, termelődik-e az új koronavírus ellen antitest a szervezetükben. Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban február 15-étõl van erre lehetőség térítés ellenében, a lelet 2 nap alatt készül el.

Már a koronavírus-világjárvány második hullámában is jellemző volt az antitestvizsgálat iránti érdeklődés, azonban az igény – az oltások óta – megsokszorozódott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 2021. február 15-tõl vezette be a SARS-CoV-2 specifikus IgG típusú antitestteszt – lakossági kérésének – térítéses lehetőségét. Ezzel az új koronavírus-betegség (COVID-19) után vagy COVID-19 védőoltást követően kialakult immunválaszt lehet kimutatni.

Védettségi igazoláshoz háromféle módon lehet hozzájutni:

–         ha valaki megkapta a védőoltást,

–         vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,

–         illetve, ha átesett a fertőzésen, de nem tudott erről, viszont az ellenanyag-vizsgálat kimutatta.

– A tesztet nagyérzékenységű vizsgálatokra alkalmas immunkémiai analizátorokon mérjük, a vizsgálat eredményeként számeredményt adunk referenciatartománnyal és szöveges magyarázattal: „a mintában kimutatható SARS-CoV-2 elleni IgG antitest” vagy „a mintában nem mutatható ki SARS-CoV-2 elleni IgG antitest – tájékoztatott Vitkai Éva, a kórház sajtófőnöke, aki hangsúlyozta, amennyiben ilyen vizsgálatot szeretnének, keressék fel az SZSZBMK lakóhelyéhez legközelebb eső Központi laboratóriumi mintavételi helyét (Nyíregyháza, Szt. István utcai telephelyén a Sebészeti tömb vérvételi helye, Mátészalka, Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Nyírbátor, Nagykálló vérvételi helye).

A SARS-CoV-2 specifikus IgG típusú antitestvizsgálattal ilyen típusú kérdésekre lehet választ kapni:

–         Önnek pozitív PCR vagy antigén teszttel igazolt új koronavírus-fertőzése zajlott le. Képződött-e/kimutatható-e ellenanyag az ön szervezetében.

–         Ön kapcsolatban állt COVID-19-fertõzésben szenvedő beteggel és felmerült önben a gyanú, hogy tünetmentesen átesett a fertőzésen. Kimutatható-e ellenanyag az ön szervezetében, ami a fertőzés tünetmentes lezajlása nyomán keletkezett.

–         Tapasztalta magán az új koronavírus-infekcióra jellemző tüneteket az elmúlt 3 hónapban, de nem volt PCR/antigén vizsgálata. Szeretné megtudni átesett-e a fertőzésen.

Rusvai Miklós víruskutató a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy vannak olyan vakcinák, amelyek csak és kizárólag ellenanyag-védelmet gerjesztenek, és vannak olyanok is, amelyek sejtes immunválaszt is, ez utóbbit pedig sajnos sokkal nehezebb mérni, az ellenanyagszintet viszont könnyű és egyszerű.

Oltják a 16–18 éves fiatalokat

Kedden újabb 2925 Pfizer-ampulla érkezett a Jósa András Oktatókórházba, amely 17 550 adag oltóanyagot biztosít az intézmény oltópontjain. Május 13-tól 18-ig az előzetesen regisztrált 16–18 éves fiatalokat oltják be ilyen vakcinákkal.