Idén kétszer annyian regisztráltak házhoz menő lomtalanításra
Idén kétszer annyian regisztráltak házhoz menő lomtalanításra

Már két éve, hogy a tavaszi nagy lomtalanítás alkalmával nincsenek hulladékhegyek az ingatlanok előtt, hiszen az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. most már csakis előre egyeztetett időpontban szállítja el – 2 köbméterig térítésmentesen – a háztartási lomokat. A regisztrációs időszak lezárult, a lomok begyűjtése április 12-én kezdődött, és június 12-ig tart.

Tavaly mintegy 60 tonna hulladékot gyűjtött össze a házhoz menő lomtalanítás során az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., idén pedig várhatóan megduplázódik ez a mennyiség, hiszen most lényegesen többen, kétszer annyian rendelték meg a szolgáltatást.

– Tavaly mindösszesen 732 ingatlanhasználó regisztrált Nyíregyházán, viszont ehhez hozzá kell tenni, hogy akkor a regisztrációs időszak derekán indult el a Covid-járvány. Éppen ezért öröm, hogy az idei évben már közel kétszer annyian igényelték a szolgáltatást, 1318-an – hangsúlyozta Felföldi István, az ÉAK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A legtöbben a belvárosban kérték

– A 2021-es évben a Nyíregyházán regisztráltak között egyaránt megtalálhatók természetes személyek, illetve társasházak és lakásszövetkezetek is. Nyilván az utóbbiak társasházanként egy regisztrációval rendelkeznek, ami nem ugyanazt az elszállítandó lomhulladék-mennyiséget képezi, mint amikor egy természetes személy egy családi ház vonatkozásában igényli meg a szolgáltatást. Összességében egyébként a belvárosban élő lakosok kérték többen a házhoz menő lomtalanítást.

Az ügyvezető hozzátette, az elszállított lomok között vannak bútorok (asztalok, székek, szekrények, ágyak, szőnyegek, matracok), de játékok, textilek, ruhaneműk, valamint személygépkocsi-, kerékpár-, illetve motorkerékpár-gumik is. Bíznak benne, hogy a jövőben is egyre többen veszik majd igénybe ezt a szolgáltatást, hiszen így tisztább lehet a környezetünk.