Téli gépszemle – Vigyázz, kész, tél!
Fotó: Szarka Lajos

7 nagy- és 8 kisgéppel, 1500 tonna sóval készült a télre a NYÍRVV. Ezernél is több kilométer úton, járdán és kerékpárúton dolgoznak hóesésben a társaság gépei és emberei. Már most óvatosságra intik a járművezetőket, és kérik a lakosságot, hogy saját portája előtt mindenki tolja el a havat és szüntesse meg a jegesedést.

 

Egyes előrejelzések szerint hétvégén megérkezik a hó. A legjobb időben állította csatarendbe embereit, téli gépeit és eszközeit a NYÍRVV. A Társaság vezetői a Katasztrófavédelem parancsnokaival közösen tartottak téli gépszemlét, hiszen szükség esetén közösen döntenek a város vezetőivel – a Védelmi Bizottságban – a szükséges tennivalókról.

„2003-tól dolgozom a NYÍRVV-nél. A hószolgálatot minden évben teljesítem, nyáron a játszótereken és a városkarbantartáson dolgozom. Gyerekkoromban szerettem a telet, most kicsit félek, mert van felelősség. Billencs gépen ülök, ez egy nagy gép, ezzel mindent lehet csinálni. Tolást, sózást, síktalanítást, mindent” – mondta az egyik sofőr, Antal György.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. végzi a városban az önkormányzati utak, kerékpárutak és járdák kezelését, a téli síktalanítási feladatokat is. Sóval, illetve fűrészporral kevert sóval szüntetik meg a jegesedést. Az ukrajnai háború miatt nehéz és drága a só beszerzése. Leálltak, vagy csak félgőzzel működnek a sóbányák, illetve a korábbi 17 ezer forintos tonnánkénti ár idén 50 ezer forint lett. Nyílt közbeszerzés során jutottak 1500 tonna sóhoz.

„Az idei évben is felkészítettük a gépparkunkat a téli időszakra. 7 nagygép és 8 kisgép az, ami a téli síktalanítási és hótolási munkálatokat végzi a város területén. A teljes állományunk részt vesz a munkákban. Közel 600 km úthálózatot, 355 km járdát és több mint 70 km kerékpárutat kezelünk, ezeknek kell majd ellátnunk a síktalanítási és hótolási munkálatait” – fogalmazott a NYÍRVV közterület-kezelési igazgatója, Dicső Péter.

Most is kötött a társaság alvállalkozókkal szerződést, 10 körzetben segítenek, ha indokolja a hó mennyisége. A további munkákra pedig a téli időjárás szerint kérnek majd segítséget.

„Nyilván minden felújított út egyszerűbbé teszi a mi feladatunkat, viszont hál’ istennek az elmúlt 2 évben közel 40 utcát épített ki az önkormányzat. Itt viszont plusz feladataink vannak, hiszen az eddigi földutak helyett aszfaltutak épültek. Ezek más kategóriába esnek, és többletfeladataink lesznek” – tájékoztatott Dicső Péter.

A lakosság kötelessége, hogy mindenkinek síktalanítani kell a saját ingatlana előtti járdaszakaszt, de az igazgató felhívta a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelő sebességgel és téli gumival szabad csak közlekedni az utakon.

Kapcsolódó galéria

NYÍRVV téli gépszemle 2022