Nem volt penge…

Nem vágott pengén az esze annak a gazdálkodónak, aki fiktív borotvapenge-vásárlással próbálta csökkenteni áfafizetési kötelezettségét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai több mint 27 millió forint adóhiányt állapítottak meg.

 

A NAV ellenőrei az Online Számla rendszer adatai alapján egy olyan gazdálkodót ellenőriztek, aki közösségi partnerektől szenet vásárolt, és azt közvetlenül a vevőknek szállította. Az adózó hazai gazdálkodóktól borotvapengéket is beszerzett, így csökkentette a befizetendő áfa összegét.

A revizorok először a közösségi partnereket keresték meg, ők több bizonylatot küldtek, mint amennyi a gazdálkodó beszerzései között szerepelt. Az adózó plusz 70 millió forint értékű, 2 ezer tonnányi szénnel nem tudott elszámolni.

A NAV adataiból, valamint az ingatlan-nyilvántartásból kiderült, hogy a gazdálkodónak nincs a tárolásra alkalmas telephelye, ezért kérték, árulja el, hol tárolja a szenet. A megjelölt helyszíneken sem szén, sem a szén tárolására alkalmas épület nem volt. A terület tulajdonosa elmondta, hogy nem állnak szerződéses kapcsolatban a gazdálkodóval és szenet sem tároltak sehol.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az adódó a 70 millió forint értékű szenet eladta, de az értékesítésről nem állított ki számlát.

Az értékesítési céllal beszerezett, 13 ezer darab pengét sem találták a revizorok, értékesítésükről nem állítottak ki számlát. Az eladókat vizsgálva kiderült: bár állítottak ki számlát a gazdálkodónak, a pengék beszerzése nem történt meg, így a gazdálkodó nem vonhatta le az áfát.

A NAV ellenőrei az eltitkolt szén értékesítése, valamint a pengék fiktív beszerzése és elszámolása miatt 27 millió forint elmaradt áfabefizetést írtak elő.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal