Téli gépszemle – Készülnek a hóra

Téli gépszemlét tartott a NYÍRVV Nonprofit Kft. A téli hószolgálat során összesen 17 munkagép és 17 gépjármű áll a társaság rendelkezésére, melyek téli műszaki felkészítését elvégezték. Bevethető 5 darab nagy teljesítményű sózó-toló gép, melyek folyékony sóoldat kiszórására is alkalmasak, ezek a gépek takarítják a városi tömegközlekedési útvonalakat és az aszfaltozott utakat. 3 darab MTZ-82-es traktor gondoskodik a kerékpárutak, parkolók és bokortanyák bekötőútjainak tisztításáról. Két homlokrakodó, és 1 egy gréder a hóátfúvások megszüntetésénél, és a síktalanító anyagok rakodásánál használható. Hat kommunális kisgép és toló-szóró járdatraktor a belvárosi járdák, sétautak, térburkolatok hótolási feladatát látják majd el. Kézi hóeltakarításhoz 13 darab kisteherautó áll rendelkezésre. Egy másik kisteherautó a hóteher alatt leszakadó ágak, kidőlt fák eltávolítását, veszélyhelyzetek megszüntetését, illetve a sótárolók feltöltésének feladatát segíti. Két terepjáró a koordináció végzéséhez, és egy kisbusz a kézi munkaerő szállításához áll rendelkezésre. A NYÍRVV Nonprofit Kft. a téli síktalanítás során több mint 260 km szilárd burkolatú utat, 337 km hosszú burkolatlan utat, 52 km hosszú kerékpárutat, több mint 15 ezer parkolót, a buszöblöket és járdákat takarítja. A társaság először a főbb tömegközlekedési útvonalakat, majd a járdákat és kerékpárutakat, ezt követően az összekötő utakat, végül a szervizutakat síktalanítja.

 

SIKTALANÍTÁS ALÁSÓZÁSSAL

 

Keczkó János osztályvezető elmondta, jelzés után egy órával el tudnak indulni a gépek. Megkezdik az alásózás technológiájával a síktalanítást, de egy ideig ennek nincs látszatja, hiszen forgalom kell ahhoz, hogy a hó összekeveredjen a sóval, és ezt követően indul meg az intenzív olvasztó hatás, ami a csúszásmentessé teszi az aszfaltot.

Jelenleg 900 tonna só, 300 tonna fűrészporos sókeverék, 80 tonna folyami homok, és 5 tonna, a díszburkolatokon, illetve a zöldfelületeken átvezető sétányokon használt környezetkímélő anyag áll rendelkezésre. A téli útüzemeltetési feladatok ellátásában közel 80 főállású dolgozó, vállalkozók és közfoglalkoztatott munkavállalók vesznek részt.

Szoboszlai Tibor