Téli felkészülés – A rendkívüli helyzetekre is felkészült a Közút
Téli felkészülés – A rendkívüli helyzetekre is felkészült a Közút

Közel 80 gépjárművel, 10 hómaróval és rendkívüli helyzetben azonnal bevethető további 28 munkagéppel készül az idei téli szezonra a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága. A megyében közel 2300-kilométeres az úthálózat, az igazgatóság feladata ezeknek a hó- és síkosságmentesítése.  A cég vezetői azt mondják, felkészültek a télre, a munkájukat azonban időről-időre nehezíti, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási helyzetek.

Beindították a hómarót, és megmozgatták a tolólapokat is. A Magyar Közút megyei igazgatóságán felsorakoztak a járművek, hogy a szakemberek átvizsgálják őket, alkalmasak-e a bevetésre. Havazás esetén ezeket a kombinált gépeket használja a közút. Elől a tolólap dolgozik, hátul pedig a sószóró adapter végzi a feladatát.

5- és 8 tonna között tele lehet pakolni, tehát azt jelenti, hogy ha én megindulok egy útvonalon, mondjuk ennek a kocsinak az útvonala Nyíregyháza és Tokaj, ez arra az útvonalra bőségesen elegendő, sőt még a mellékútjaira is...

- mondta el Csatlós Csaba, aki gépjárművezetőként dolgozik.   

A közút Szerén utcai udvarán a kombinált gépekből csak néhány darab sorakozott fel, a többi a mérnökségeken várja, hogy beinduljon a szezon. A 78 kombinált gépjármű mellett 10 hómaró is rendelkezésre áll, ha nagy hó esne és még a szél is nehezítené a közlekedést. Emellett 7 rakodógép, 5 gréder is segítheti a munkát. A közút a megyében összesen 253 munkatárssal vág neki a téli időszaknak. Az alkalmazottak 12 órás műszakban váltják egymást. Ha rendkívüli helyzet alakulna ki, külsős vállalkozók, további 28 géppel segíthetik a munkálatokat.

Megyei szinten olyan szerződéseket kötöttünk, hogy ilyen esetben 28 nagy teljesítményű homlokrakodót és traktor alakpú eszközhordozót tudunk még bevetni. Ezekben a rendkívüli helyzetekben nagyon szoros kapcsolatot tartunk a társszervekkel katasztrófavédelemmel, rendőrséggel, polgárőrséggel védelmi bizottságokkal és közös összefogással tudjuk ezeket a rendkívüli helyzeteket megoldani

– mondta el Óvári László, a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának igazgatója.

A pénteki szemlén az kis kiderült, hogy a megyei igazgatóság raktáraiban 13.000 tonna só, közel 180 ezer liter kálcium-klorid áll a rendelkezésre annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a téli hónapokban. A megyei közút kezelésében közel 2300 km út áll, ezeket kell szükség esetén letakarítani. A közút arra is felhívja a figyelmet, hogy az utakon közlekedők is készüljenek fel a télre; cseréljek le a nyári gumikat és rendkívüli időjárási esetén csak akkor induljanak útnak, ha muszáj. Ilyenkor érdemes tele tankkal, meleg ruhával, hólánccal is készülni.   

 

Kapcsolódó galéria

A Magyar Közút téli gépszemléje