Téli bőrvédelem – Fokozott figyelmet a mínuszokban!

Bőrápolással általában napsütésben, a száraz, nyári melegben foglalkoznak az emberek. Internetes oldalakon, televíziókban a napégésről és annak következményeiről, a szél szárító hatásáról olvashatunk, láthatunk, pedig a mínuszok is nagy, főleg negatív hatást gyakorolnak az emberi bőrre. A téli hideg beálltával azokat a testrészeket is védeni kell, amelyek a többi évszakban akár fedetlenül is maradhatnak. Testünk nagy felületét ruhával tudjuk megvédeni, léteznek azonban a hideg szempontjából kritikusnak számító pontok. Ezek főleg az ember fején helyezkednek el. Dr. Szőke Katalin bőrgyógyász-kozmetológus főorvos szerint a hidegben érdemes ezt a részt valamilyen fejfedővel védeni, hiszen ha megfáznak a hajhagymák, akkor az a haj hullásához is vezethet. Kiálló, éppen ezért fagyásnak kitett rész a fejen a fül, amit megfelelő sapkával lehet megóvni, az ajkat, orrot pedig speciális, lehetőség szerint illatmentes krémekkel kell bekenni annak érdekében, hogy ne károsuljanak a mínuszokban, hiszen a hideg a bőr védekező képességét nagyban gátolja. A kemény fagy okozta probléma akár a bőr gyulladásos állapotához is vezethet. A téli bőrápolás éppen ezért nagyon jelentős.

Dr. Szőke Katalin szakemberként azt a tanácsot adta, két nagyon fontos dolog van, amire a nagy hidegben oda kell figyelni. Az egyik, hogy fedjük minél jobban a bőrünket, a fülünket, a kéz bőrét, amit kesztyűbe kell bújtatni. A másik pedig az, hogy a hideg nagyon szárítja a bőrt, ezért a kellő zsírozásáról gondoskodni kell. A bőrgyógyász azt javasolta, napközben nagyon fontosak az arc- és kézápoló készítmények, az esti órákban pedig a bőr zsírozására kell nagy hangsúlyt fektetni.

A főorvos arra figyelmeztet, a téli bőrápolás nem csupán a hölgyek feladata, hanem a férfiak bőrét is védeni kell. Síeléskor, korcsolyázáskor, még a téli napsütésben sem árt, ha fényvédőt is tartalmaznak a krémek. Lényeges, hogy ha hidegről bemegyünk a meleg helyiségbe, akkor értágulatok alakulhatnak ki. Megfelelő bőrvédővel ez ellen is lehet védekezni. Az emberi testen a kéz nagyon sok negatív hatásnak van kitéve: a téli hideg, a hajlam és a vegyszerek szárazzá, érdessé teszik a kezet és fájó repedések alakulhatnak ki a körmöknél. Kézvédő krémeket nappalra, éjszakára pedig zsírosabb ápolókat, kintre pedig kesztyűt ajánl a szakember. Amennyiben a kéz állapota nem javul, gyulladás alakul ki, amely ekcémához vezet. Ezzel már szakorvoshoz kell fordulni. A kéz mellett a láb melegen tartására is figyelni kell télen, megfelelő lábbelivel és zoknival a probléma orvosolható. Mivel a lábujjak vannak a legmesszebb a szívtől, ezek a testrészek hamar megfagyhatnak. Ilyenkor a hideg érzésen kívül lilássá válik a lábujj bőre, súlyosabb esetben pedig teljesen érzéketlenné válik. Ekkor a vérkeringést kell serkenteni, váltakozó hideg-meleg vizes fürdővel, átdörzsöléssel, majd pedig alapos krémezéssel. Súlyosabb esetben fel kell keresni egy bőrgyógyászt!

Mikita Eszter