TDK a Nyíregyházi Főiskolán

A TDK versenyen harmadik helyezést ért el Kozma Fanni középiskolás tanuló, aki a fémionok eltávolításával foglalkozott; Zolcsák Dávid környezettan szakos hallgató az arilszulfatáz vizsgálatával és Czérna Renáta, szintén környezettanos hallgató, a talajok pH változásának vizsgálatával. Második helyezést ért el Hajzer Regina középiskolás tanuló, aki az elektromágneses hullámok növényre való hatásait kutatta. Az első helyezés megosztott lett: egy középiskolás tanuló, Lengyel Kitti az adszorpció és a deszorpció aktivitását figyelte szénen, illetve Filep Zoltán környezettanos hallgató, aki a Síkfőkúti kutatóerdő avarprodukcióját és szénprodukcióját vizsgálta – tájékoztatott minket Dobróné dr. Tóth Márta, az intézményi TDK Tanács elnöke.

Egyre nagyobb gondot jelent a klímaváltozás

Filep Zoltán, aki a Nyíregyházi Főiskola környezettan szakán területvédelmi monitorozó szakon tanul, érdeklődésünkre elmondta, miért is ezt a kutatási területet választotta.

– Egyre nagyobb gondot jelent a klímaváltozás, ezért fontosnak tartom, hogy ezzel a problémával foglalkozzunk. Síkfőkúton – Egertől nem messze – 1972-ben alapítottak egy kutatóerdőt azzal a céllal, hogy hosszú távon vizsgálják az ottani erdőtársulás ökoszisztémáját, illetve annak változását mind az erdőstruktúra, a biomassza-mennyiség, elraktározott szénmennyiség és az avarprodukció tekintetében, emellett különböző talajtani kutatások is folynak itt. Ebbe a kutatásba kapcsolódtam be 2014-ben, mely során vizsgáltam az idei összegyűjtött avarmennyiséget fajonként, illetve termés-, ág-, törmelékvizsgálatokat is végeztem. Ezeket az adatokat, és az elmúlt 10 év mérési adatait összevetettem az 1970-es években mért adatokkal. A témavezetőm és egyéb kutatók által felmért adatokból összevetettem az 1973-ban felmért faállomány fajonkénti összetételét, biomassza mennyiségét, széntartalmát és összehasonlítottam a 2014-es mérésekével – magyarázta a kutatása előzményeit. – Az alábbi konklúzióra jutottam; a klímaváltozás hatására átalakul az erdő összetétele: a szárazságra érzékenyebb fajok egyre inkább eltűnnek, és feltehetően a mostani átalakult erdő kevesebb széndioxidot köt meg a légkörből, mint az akkori összetételű erdő – fejtette ki.

Filep Zoltán a házi forduló elnyerésre után tovább kutathat az országos fordulóig, hiszen ott is megméretteti magát. Addig is igyekszik a szakdolgozatával haladni, hiszen a jövő év januárjában szeretne sikeres államvizsgát tenni a Nyíregyházi Főiskolán.

Hegedüs Zsanett