Tavaly mintegy 500 tonna illegális hulladékot számolt fel a NYÍRVV
A munkálatok több mint 5 millió forintba kerültek.

A Pásztor utcán, a Kállói út felől pár száz méter után a lakott övezetnek vége, mezőgazdasági területek sorakoznak egymás mellett, a földút mentén pedig árkok, bozótosok vannak.

Évek óta problémás terület – már ami az illegális hulladéklerakásokat illeti. Most is jelentős mennyiségű szemetet találtunk, a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője a helyszínen elmondta, tapasztalatuk szerint a leggyakrabban külterületekre szállítják a hulladékot az illegális lerakók, akik sokszor lebuknak, hiszen a szemetet mindig átvizsgálják a cég munkatársai, a hulladék pedig olykor régi iratokat, csekkeket is tartalmaz.

A hulladékokat át szoktuk vizsgálni, megnézzük, hogy van-e arra bármilyen nyom vagy utalás arra, hogy ki követhette el az adott illegális hulladéklerakást. Bármilyen irat, boríték nyomra vezethet minket, illetve a környéken szét szoktunk nézni, hogy hol van például nagyobb lakásfelújítás, hogyha olyan jellegű hulladékot találunk.

Tavaly mintegy 500 tonna illegális hulladékot számolt fel a NYÍRVV. A munkálatokra több mint 5 millió forintot fordított a társaság.

Keczkó János közterület-fenntartási irodavezető hozzátette:

Ütemezett az évünk, de szúrópróba-szerűen is ellenőrzünk. A Hulladékkommandó aktív Nyíregyházán, folyamatosan kapcsolatban vagyunk többek között a mezőőrökkel és a közterület-felügyelőkkel is. Az a jellemző, hogy utánfutó mennyiséget raknak le a külterületekre, de egyre gyakoribb, hogy kommunális hulladékot is találunk egy-két zsákban.

Nyíregyházán többek között a Közterület-felügyelet is figyeli az illegális hulladéklerakókat. Központjukban 154 kamera képét látják. A közelmúltban, februárban a térfigyelők segítségével értek tetten szemétlerakókat, a Huszár telep egyik utcájában.