Tavaly a megyében 23 beteg kapott új vesét

 A vesebetegség ma már népbetegség. Nagy nemzetközi felmérések szerint Európában minden tizedik, Amerikában minden hetedik-nyolcadik ember érintett benne. A vesebetegség gyakoriságának növekedésében komoly szerepet játszik a lakosság életkorának idõsebb korosztály felé tolódása, az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség gyakoriságának növekedése. További okok a gyulladásos betegségek, fertõzések, a vese és a húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklõdõ elváltozások, mint például a policisztás vesebetegség.

RUTINVIZSGÁLAT IS JELZI

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomásvizsgálat már korán jelzi a vesebetegség lehetõségét. Az idõbeni felismerés és kezelés nemcsak lelassíthatja vagy megállíthatja a vesemûködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentõsen csökkenti a társuló szív- és érrendszeri szövõdmények elõfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 dialízis központ mûködik (Nyíregyháza, Kisvárda, Mátészalka). A hét minden napján lehetõség van a járóbeteg-ellátásban a kivizsgálásukra, kezelésükre. Jelenleg a megyében 384-en részesülnek vesepótló kezelésben, közülük 59-en otthon végzik a hasûri kezelést, a többi beteg kezelését pedig a dialízis központokban. 2016-ban hazánkban 343 veseátültetés történt, ebbõl 34 élõdonoros transzplantáció volt. Tavaly megyénkbõl 23 beteg kapott új vesét.

LAKOSSÁGI FÓRUMON

A nemzetközi és a hazai kezdeményezésekhez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialízis hálózata is. A nyíregyházi dialízis központ, a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületével közösen lakossági fórumon hívja fel a figyelmet a vesebe­tegségek jelentõségére, a megelõzés fontosságára (2017. március 9., 11 óra, Korzó Bevásárlóközpont, B épület, 2 Step Tánciskola terme).
A rendezvényen hallhatók majd szakorvosi elõadások, lesz vércukor- és vérnyomásmérés, valamint diétás ételek kóstolása is.