Tarnai Ottónét 90. születésnapján köszöntötték ma Nyíregyházán

Tarnai Ottónét 90. születésnapján köszöntötte Dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő, felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök és Dr. Kovács Ferenc polgármester levelét.  

Az ünnepelt élete nagy részét fogyatékos gyerekek nevelésével, családjuk támogatásával töltötte. Nevéhez kötődik az ÉFOÉSZ megyei működése, majd a nyíregyházi új ÉFOÉSZ magalakítása is. Zsóka néni nem ágyban, párnák között, papucsban és bottal fogadta a köszöntőket, hanem a munkahelyén. Kedden a Tarnai Tanoda egy pályázatának ügyében kellett volna Budapestre utaznia. A mindig frissen fésült, ma is elegáns asszony a születésnapját, január 14-ét az ünnepre szánta. Sok gyümölccsel igyekszik támogatni egészségét, bár mi tagadás, a családi genetika is mellette szól, de az is igaz, hogy őt a munka, a segítés élteti.

Tarnai Ottó Alajosné szerkesztőségünknek elárulta:

Szerintem fontos a mozgás, meg az, hogy ne hagyja az ember abba. Mert ha olvas valaki, és otthon marad is, mégis tartja magát, a kapcsolatait, de ha elszakadnánk a társadalomtól, nem tudjuk, hogy mi történik. Elmarad az ember, aztán elkényelmesedik – az nem lenne jó ebben a korban.

Nemigen volt választása, hiszen gyógypedagógus családban született, természetesen a férje is ebből a szakmából való volt. Megszokták ezt az életet, a gyereket, akiket kiskoruktól ismertek.

10 éves volt, amikor a bécsi döntés megszületett. Ekkor menekültek először Erdélyből, majd a háború idején közel két éven át voltak hajléktalanok. Előfordult, hogy vagonban laktak. Ahogy mondja, össze-vissza járt iskolákba.

Amikor  a férjem is előkerült, összeismerkedtük - ő is gyógypedagógiára járt, az apám is. A háború után, amikor előjött, és mind a kettő elkedett dolgozni, csak úgy sodródtunk. Felkerültünk Budapestre, utána pedig kezdték szervezni a kastélyokban a fogyatékosok intézményeit. Akkor  mi lekerültünk Gyulára, egy nagy intézménybe, onnan Békéstarhosra. Mi onnan jártunk főiskolára. Akkor születtek a gyerekek, és '57 óta itt élünk Nyíregyházán. Népgazdasági érdekből idehelyezték a férjemet igazgatónak. Már annak is egy jó pár éve.

- folytatta az emlékezést az ünnepelt.

Zsóka néni volt megyei szakfelügyelő, majd a Nyíregyházi Főiskola Pszhichológia tanszékén tanított. Része volt a fogyatékos diákok számára bevezetett matematika kísérleti tanításában, és a tankönyvek összeállításában. Igekszik támogatni a fiatalok önrendelkezési és önmegvalósítási lehetőségeit. Emiatt segíti az érzékenyítő, érdekképviseleti és fejlesztő programokat.

Zsóka nénit én már évek óta ismerem, szakmai kapcsolat volt közöttünk. Én  mindig csodálattal figyelem a szakmaiságát és nagyrabecsüléssel a temperamentumát, a tettrekészségét és azt a lendületét, amellyel a fogyatékkal élő gyerekeért tesz.

- nyilatkozta a köszöntő után Dr. Rákóczi Ildikó önkormányzati képviselő.

Mindig voltak nagy számban előforduló típusos  betegségek, említi az ünnepelt. Megnevezi a heine medinát, az '50es évek járványos gyermekbénulását. Aztán nagy számban érkeztek a Down-os gyerekek, de a szűrővizsgálatok nyomán ma már kevesebben születnek. A legnagyobb munkát most az autisták és családjuk támogatása adja. Bár sokat változott már a társadalom, mégis nehéz megállni, boldogulni ebben a világban, főleg munkát találni. Sokszor nem is a tudás, egyéb hiányok gátolják a fiatalokat. Úgy lehet velük haladni, ha folyamatosan velük együtt dolgozunk, megtanítjuk a közlekedést, a tájékozódást, a társas kapcsolat módját, most legújabban pedig az okostelefonok és más infokommunikációs eszközök megismerése a téma, nemcsak a gyerekek, hanem a szülők számára is. Ezügyben dolgozik a Tarnai Tanoda egy tanácsadó központ keretében, a Bárczi Gusztáv Emlékéremmel, Frím Jakab Plakettel, kiváló Pedagógus címmel és Nyíregyháza elismerő oklevelével kitüntetett Tarnai Ottó Alajosné irányításával.