Tanítsunk Magyarországért – A Nyíregyházi Egyetemre látogatott György László kormánybiztos
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetemre látogatott és tartott előadást György László kormánybiztos. Öt évvel a Tanítsunk Magyarországért program bejelentése és négy évvel elindulása után már több mint ezer egyetemista mentorál több mint négyezer általános iskolást országszerte. A Nyíregyházi Egyetem 2019-ben csatlakozott a programhoz, jelenleg 36 mentora 9 iskolában több mint 200 tanulót támogat.

A Nyíregyházi Egyetemen tett látogatást dr. György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. Előadása kezdetén megköszönte a hallgatóknak, hogy csatlakoztak a Tanítsunk Magyarországért programhoz, és elmondta, miért is van nagy szükség rájuk.

– A Tanítsunk Magyarországért programnak az a víziója, hogy minden ma általános iskolás gyerek 2030-ra rendelkezik legalább szakmával, vagy hogyha a képességei engedik, akkor továbbtanul, és aztán elhelyezkedik a munkaerőpiacon és a jég hátán is megél. Képes eltartani magát és a családját. Ez azért nagyon fontos, mert ahogy a világon mindenhol, úgy Magyarországon is vannak olyan települések, amelyek a munka és továbbtanulási lehetőségektől távol esnek és az ezekről a településekről származó gyerekek, ahogyan a világon máshol is, itt is 54 százalékban korai iskolaelhagyók válnak. Tehát hiába végzik el az általános iskolát, több mint a felük nem szerez szakmát. Ez az, amiért arra kérünk egyetemistákat – most már az országban huszonegy egyetem egyetemistáit, a Nyíregyházi Egyetem az első négy egyetem között csatlakozott –, hogy nagy testvérként foglalkozzanak a 6. 7. 8. osztályos általános iskolásokkal – mondta el a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős kormánybiztos a Nyíregyházi Egyetemen.

György László kiemelte, öt évvel a Tanítsunk Magyarországért program bejelentése és négy évvel elindulása után már több mint ezer egyetemista mentorál több mint négyezer általános iskolást országszerte. A cél, hogy elérjék a tízezres mentorálti számot, mert ha ez megtörténik, minden olyan gyereket elérnek az országban, akinek a program hathatós segítséget nyújthat – fűzte hozzá. A Nyíregyházi Egyetem 2019-ben csatlakozott a programhoz.

– Az északkelet-magyarországi régió egy nagyon sajátos szociális helyzetű régió. A kevésbé fejlett része Európának. A hátrányos régiók meghatározó része Borsod, Szabolcs, Hajdú vármegyékben található. Ezért nagyon fontos, hogy a felsőoktatás, a Nyíregyházi Egyetem szerepet vállaljon a térség felemelkedésében – hangsúlyozta dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A Nyíregyházi Egyetem az elsők között csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz. Felkészítő kurzust is tart az intézmény, ezen jelenleg 46-an vesznek rész, 23 nappali és 23 levelező tagozatos hallgató, ők a következő félévtől tudnak csatlakozni a programhoz.

– A programnak az a célja, hogy a hátrányos helyzetű településen élő gyerekek felé megnyissuk egy picit a világot. Nézzenek szét, lássák azt, hogy milyen továbbtanulási lehetőségeik vannak. Illetve, hogy milyen munkalehetőségek várják majd őket a végzettségük megszerzése után. Természetesen kulturális programokat, szabadidős programokat is kínálunk számukra. A mentoraink heti egy alkalommal foglalkoznak velük, amikor a saját településükön, illetve megyeszerte, de akár Budapestre is elviszik őket különböző múzeumokba, programokra, rendezvényekre, illetve vannak kötelezően vállalatlátogatásaink, illetve középiskolai látogatások – részletezte dr. Hollósi Hajnalka, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgatója, a Tanítsunk Magyarországért program szakmai vezetője.

Kapcsolódó galéria

Dr György László látogatása az egyetemen