Tanévnyitó a Nyíregyházi Egyetemen – 2280 fő nyert felvételt az intézménybe

A tavalyi évhez képest 92 százalékkal több elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a Nyíregyházi Egyetemen, 2280 fő nyert felvételt. Az ünnepi tanévnyitón a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, jó egyetemistának lenni, hiszen akinek diplomája van, 36 nap alatt kap munkát. A Nyíregyházára felvett hallgatók jelentős része állami ösztöndíjas formában tanulhat az egyetemen.

A hagyományoknak megfelelően, a Nyíregyházi Egyetem zászlaja mögött vonult be a tanévnyitó ünnepi szenátusi ülés elnöksége, amelyet állva köszöntöttek a résztvevők. A tanévnyitó ünnepség szombaton 11 órától kezdődött az intézmény Kodály termében. Dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztésért felelős kormánybiztosa beszédében kiemelte, öröm, hogy a Nyíregyházi Egyetemen ilyen szép számmal találkozhat a jövő nemzedékével.

Mindez jól mutatja, hogy egyetemünk népszerűsége évről évre nő, egyre inkább egyfajta regionális tudásközponttá alakul, városunk pedig nagy hírű diákvárossá vált, amely méltán adhat otthont a jövő szellemi erőforrás gyarapításának. Fontos hangsúlyozni, hogy az itteni tanítás és kutatás társadalmi és gazdasági hasznosítása döntően befolyásolja térségünk és hazánk nemzetközi versenyképességét” – emelte ki dr. Szabó Tünde kormánybiztos, a város országgyűlési képviselője.

Egyre több a hallgató

A tanévnyitó mindig különleges pillanat az intézmény életében, hiszen reményekkel teli, új fejezet kezdődik mind a hallgatók, mind az oktatók életében – mondta köszöntőjében az egyetem rektora. A tavalyi évhez képest 92 százalékkal több elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a Nyíregyházi Egyetemen, 2280 fő nyert felvételt. Az egyetemen az alapképzési szakok és a felsőoktatási szakképzési szakok voltak a legkeresettebbek, itt mutatkozott a legnagyobb létszámemelkedés. A szakok népszerűségi sorrendje a következő: óvodapedagógus, programtervező informatikus, gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak. A felvett hallgatók közül 1768-an állami ösztöndíjas formában kezdhetik meg a tanulmányaikat.

Kihelyezett képzések

Ez az országos szinten is jelentős növekedés különösen figyelemre méltó annak tükrében, hogy egyetemünk, élve a felsőoktatási felvételi rendszer ponthatárainak intézményi szabadságával, felelősen döntve, a ponthatárok magasan tartásával ellenállt a hallgatói létszám parttalan növelésének. Mátészalkán és Kisvárdán kihelyezett képzések indításával segítjük a térségben élők diplomaszerző törekvéseit. A kárpátaljai magyarság támogatására kettős képzéseket működtetünk a II. Rákóczi Ferenc Beregszászi Főiskolával közösen” – mondta dr. Szabó György rektor.

Pótfelvételi eljárás

A pótfelvételi eljárás keretében az intézménybe 360 főt vettek fel, ami a tavalyi 156 főhöz képest 130 százalékos növekedést jelent. A póteljárás során állami ösztöndíjas képzéseket is hirdetett az egyetem az agrár-, műszaki és pedagógusképzés képzési terület szakjai esetében, így 190 fő állami ösztöndíjas formában, 170 fő önköltséges formában kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. A Nyíregyházi Egyetemen az első évfolyamra felvételt nyert hallgatók beiratkozása szeptember 8-ig tart.

Sikeres felvételi, versenyképes diploma

Az idei évben országos szinten 33 százalékkal nőtt az egyetemekre felvettek száma, meghaladva ezzel a 106 ezer főt – erről már dr. Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár beszélt Nyíregyházán.

Jó ma egyetemistának lenni, hiszen a tények azt mutatják, hogy akinek diplomája van, szinte azonnal, egészen pontosan 36 nap alatt munkát kap, mi több, a diploma minimum másfélszeres bérszorzót jelent. Nemcsak ezen eredmények kimagaslóak, hanem az egyre erősödő, a szabályokat ellenünkre változtató nemzetközi versenyben négy éve hét, két éve kilenc, ma már tizenegy egyetemünk van a világ legjobb öt százalékában” – mondta a helyettes államtitkár.

Egy év alatt 3 százalékkal csökkent a lemorzsolódás, ebben különösen is kiemelkedő teljesítményt nyújt a Nyíregyházi Egyetem, ahol a hátrányos helyzetből érkező diákok esetében jelentősen csökkent az intézményt idő előtt elhagyók száma – emelte ki ünnepi beszédében a helyettes államtitkár. A tanévnyitón az is elhangzott, az idei volt az elmúlt tíz év legsikeresebb felvételi időszaka, a jelentkezők és a felvettek száma is ezt bizonyítja.

Kapcsolódó galéria

Tanévnyitó ünnepség az egyetemen 2023