Tanévkezdés – Megyei szakmai konferenciákat szerveztek a 2019/2020-as tanév nyitányaként
Fotó: Szarka Lajos

Ez már az ötödik esztendő, hogy megyei szakmai konferenciákkal nyitják a tanévet az oktatást szervező intézmények, kormányzati szakemberek részvételével. Az új időszak aktualitásairól, jogszabályváltozásokról, a köznevelési ágazat fejlesztését érintő folyamatokról és beruházásokról tájékoztatták az intézményvezetőket. Hétfőn 1 millió 200 ezer diák kezdi a 2019/2020-as tanévet.

A napokban minden iskolába kiszállítják azt a 13 millió darab tankönyvet, amire 11 milliárd forintot költött a kormányzat – tájékoztatott az oktatási tárca képviselője. A hírek szerint jövőre a 9. osztályon túl is jár ez a lehetőség a fiataloknak. Csökkent az ezzel kapcsolatos bürokrácia, hiszen mostantól nem az iskolák feladata a számlázás és elszámolás. Néhány jogszabályi változás is életbe lép az új tanévvel. 

Dr. Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta: 

A magántanulóság intézményét érintette az egyik jogszabályi változás, ahol az eddigi intézményvezetői hatáskörből egy jóval egységesebb állami felügyeletet szeretnénk ennek a területnek bevezetni. Nagyon eltérő gyakorlatok indultak el az előző időszakban. A 2020-as tanévet érintik majd a 3 éves és a 6 éves kori óvodai , illetve iskolai beiratkozással kapcsolatos szabályváltozások.

Maruzsa Zoltán beszélt azokról a szakmai folyamatokról, mely például a sajátos nevelési igényű tanulók ellátását szabályozza, illetve a Határtalanul program kivbővítéséről.

Kiemelte, hogy a megyénket is érintő viharkárok elhárítására a kormányzati tartalékok biztosítottak.

Egyre jobb kondíciókkal kezdi az új tanévet a nyíregyházi oktatásügy – fogalmazott a polgármester. Az infrastrukturális fejlesztések biztos hátteret adnak az iskolai munkának.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte:

Az önkormányzat az oktatást nagyon fontos, kiemelt területnek tekinti a város jelenében, jövőjében, ezért bár már mind a fenntartás, mind a működtetés állami szervezetek feladata, nem kívülről terkintjük, hanem támogatjuk minden lehetséges eszközzel. A szervezeteket is, nagyon jó a kapcsolat a Tankerülettel, a Szakképzési Centrummal. Az idén is felújított három iskolát az önkormányzat, tavaly négyet, de újra indul immár 6. éve a tanszercsomag, tehát a nyíregyházi általános iskolások, körülbelül 4500 diák az önkormányzattól ingyenes tanszercsomagot kap.

A Nyíregyházán megalakított Köznevelési Tanács hivatása éppen az, hogy a megváltozott körülmények ellenére is folyamatos legyen a párbeszéd az iskolák és az önkormányzat között.

A nevelésügyben dolgozók nyilván teljes körét érdekli a bérrendezés. 

A bérfejlesztés kapcsán még egyeztetésben, tárgyalásokban vagyunk a szakszervezettel, illetve a Köznevelési Érdekegyeztető Tanáccsal. Ezek tovább folynak az ősz folyamán. Amiről már döntés született, csak kormányrendeleti részletszabályokat kell megalkossunk, ezek az intézményvezetői pótlékok, a bérelemek, ez a következő heteknek a jogszabályozását hozza majd magával. Minden esetre a fedezet a kormányzati tartalékokban rendelkezésre áll. A mostani rendezvényen megjelenő több száz intézményvezető is izgatottan várja ezeket a közeljövőben.

- fogalmazott Maruzsa Zoltán.

Az oktatási tárca szakembere szólt a fejlesztések kapcsán a most is zajló 800 beruházásról, mely érinti a Modern Városok programot, EFOP-os pályázatokat és energetikai korszerűsítést, tornaterem, tanuszoda és tanterem bővítési tervet, mely a teljes oktatási rendszert átfedi.

Kapcsolódó galéria

Tanévnyitó konferencia 2019